Chci podnikat. Živnost, nebo s. r. o. ?

21.11.2018 | , Finance.cz
DANĚ


Chystáte se pustit do podnikání? Možnosti je několik, ale většina adeptů se rozhoduje mezi založením společnosti s ručením omezeným (s. r. o.) a variantou být osobou samostatně výdělečně činnou (OSVČ). Co je a pro koho lepší?

Podniká se nejčastěji v rámci živnostenského oprávnění (živnostníci, fyzické osoby) nebo obchodního podniku (podnikatelé, právnické osoby).

Živnostníci

Plusy: Pokud nemáte mnoho prostředků, je nejjednodušší si zvolit podnikání jako OSVČ. Získat živnostenský list je rychlé, není to složitý proces a nemusíte se příliš trápit s daněmi. Lidé volí živnost právě proto že se vejdou do některé z paušálních daňových kategorií, takže vyplnit si pak daňové přiznání na počítači je skutečně hračka

Mínusy: Jsou zde ale i nevýhody, a tou největší je fakt, že OSVČ za svou činnost ručí celým svým majetkem. Podle advokátky Jany Hálové by se tedy člověk, který se rozhoduje pro formu podnikání, měl také volit i podle toho, zda nemůže svou činností nějak ohrozit svůj majetek a peníze například žalobou a následnou exekucí.

"Pokud tedy při jeho činnosti může dojít k vysoké škodě, určitě bych mu ručení celým majetkem, tedy formu OSVĆ rozmluvila,“ říká advokátka.

Je třeba také zmínit, že pokud živnostník paušálu nevyužije, musí vyplňovat daňové přiznání podobně, jako by byl jednatel s. r. o., další agenda přibude, pokud má další zaměstnance.

Je lepší živnost nebo sro

(foto: Shutterstock)

 

Podnikatelé

Plusy: Nepochybnou výhodou oproti živnosti je daleko menší riziko. Společnost ručí do výše svého základního kapitálu. Pokud ještě není splacen, musí je do výše uvedené ve společenské smlouvě uhradit společníci. Jestliže kapitál splacen je a dojde k nějaké škodě, hradí ji z těchto peněz společnost.

Mínusy: Jednatelé společnosti mohou být také povolání k finanční odpovědnosti, který se týká jejich majetku, ale zákon vytyčuje, ve kterých případech k tomu dojde (1. když jednatel poruší péči řádného hospodáře a vůči společníkům se chová neodpovědně, 2. když je povinen podat dlužnický insolvenční návrh a neudělá to, 3. pokud neplní závazky společnosti vůči věřitelům.

Zakládáme eseróčko

Oproti devadesátým letům je dnes zakládání s. r. o. poměrně jednoduché a není ani drahé. Jednoduchost spočívá v možnosti přímého založení společnosti u notáře. U kterého si můžete s. r. o. také nechat rovnou zapsat do obchodního rejstříku, což byla dříve skutečně záležitost čekání v řádu týdnů.

U ceny je třeba zmínit, že minimální výše základního kapitálu je dnes 1 Kč. I když to možné je, odborníci příliš základní jmění ve výši jedné koruny nedoporučují. Důvody jsou jednoduché: společnost bude jistě potřebovat, a nejen v začátku, nakoupit mnoho věcí, razítka, vizitky, počítače, tiskárny papíry, pronájem prostor. Ty za korunu nepořídíte, takže do společnosti bude muset stejně dodat finance její jednatel. V neposlední řadě je pak také společnost s podobně nízkým jměním nevypadá příliš důvěryhodně pro své podnikatelské okolí. Musíme si uvědomit, že základní fakta o společnosti budou v rejstříku podnikatelských subjektů samozřejmě dostupná a každý si je bude moci poohlédnout.

TIP: Jak založit s.r.o. krok za krokem.

Srovnání

Jako živnostník platíte daň z příjmu 15 %, a protože nemáte zaměstnavatele, platíte víc na zdravotní a sociální pojištění podle přiznané výše příjmu. Paušál můžete uplatnit pouze v případě ročního příjmu do jednoho milionu korun, nejčastěji činí 40 až 60 %.

U s. r. o. existuje optimalizace základu daně, která se každoročně odvádí, daňová sazba je 19 %. Pokud jste sám svým zaměstnancem, musíte platit odvody na sociální a zdravotní pojištění, tedy vlastně jako zaměstnavatel i zaměstnanec. Ovšem na účetnictví si asi budete muset pořídit účetní, uvedená agenda je pro laika dost náročná.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 18 krát

Články ze sekce: DANĚ