Analytici: Přes zpomalení je výkon ekonomiky dobrý

14.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - I přes zpomalení růstu tuzemské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zůstává výkon českého hospodářství dobrý a blízko svých možností. Nicméně výkon ekonomiky naráží na své limity kvůli nedostatku zaměstnanců a slabší zahraniční poptávce. Vyplývá to z vyjádření analytiků oslovených ČTK. V posledním čtvrtletí roku ekonomové očekávají zrychlení růstu a za celý rok by mohla ekonomika vykázat růst kolem tří procent. Ke zpomalení ekonomiky došlo podle dostupných čísel v Německu i na Slovensku.

Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová upozornila, že by stát, obce i kraje měly nové informace o vývoji ekonomiky zohlednit při plánování výdajů na příští rok a přistupovat k nim se zvýšenou opatrností. \"Je totiž otázka, zda daňové příjmy vzhledem k trendu, který v ekonomice právě pozorujeme, dosáhnou v příštím roce nyní očekávaných hodnot,\" uvedla. Dnešní data o zpomalení totiž podle Zamrazilové naznačují, že za celý letošní rok dosáhne ekonomika jen stěží dosud očekávaného tříprocentního růstu.

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,3 procenta a proti předchozímu čtvrtletí stoupl hrubý domácí produkt (HDP) o 0,4 procenta. Ve druhém čtvrtletí česká ekonomika vykázala podle zpřesněného říjnového odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziroční růst o 2,4 procenta a mezičtvrtletně vzrostla o 0,7 procenta.

\"Zpomalení tuzemské ekonomiky v letošním roce souvisí nejen s vysokou srovnávací základnou minulého roku, ale také s omezenými kapacitami tuzemských výrobců a slabší zahraniční poptávkou,\" uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

I přes zpomalení se ovšem podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka ekonomika pohybuje nad svým dlouhodobě udržitelným potenciálem. To je podle něj mimo jiné patrné na přetrvávajícím nedostatku pracovních sil a tlaku na růstu mezd. \"Za celý rok předpokládáme zvýšení HDP o 2,8 procenta,\" uvedl.

\"V každém případě je současný růst HDP stále vysoký,\" uvedl i analytik Raiffeisenbank František Táborský. Česká ekonomika podle něj dosáhla vrcholu svého hospodářského cyklu na přelomu roku a letos začala postupně zpomalovat. \"Za celý letošní rok očekáváme zpomalení růstu HDP na 3,1 procenta, což je stále tempo růstu kolem potenciálu tuzemské ekonomiky,\" dodal.

Ekonom Komerční banky Viktor Zeisel uvedl, že část ekonomiky trápí nedostatek kapacit, který jí brání zvyšovat výrobu. Další firmy pak také pociťují slábnoucí poptávku ze zahraničí. \"Zpomalování hlavních českých obchodních partnerů dobře ilustrují dnešní čísla o ekonomické výkonnosti Německa. To ve třetím čtvrtletí dokonce zaznamenalo mírný mezičtvrtletní pokles HDP,\" uvedl. V posledním čtvrtletí by podle Zeisela měla ekonomika zrychlit růst a za celý letošní rok očekává růst o 2,9 procenta.

\"Výsledek výrazně zaostal za očekáváním ČNB, která předpokládala, že ekonomika naopak zrychlí na 2,7 procenta. Na druhou stranu toto číslo potvrzuje náš předpoklad, že české hospodářství narazilo na hranice svého růstu. Nedostává se zaměstnanců a prostor pro další expanzi tuzemských firem navíc začíná limitovat slábnoucí zahraniční poptávka,\" uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Ochlazení růstu české ekonomiky podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského zapadá do obrázku slábnoucího trendu v klíčových zemích Evropy. \"Slabý výsledek třetího čtvrtletí nepovažujeme za signál dlouhodobějších problémů české ekonomiky, ale spíš za vytvoření prostoru pro pozitivní překvapení ve čtvrtém čtvrtletí,\" uvedl.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda upozornil, že dnešní údaje jsou jen předběžným odhadem. \"Přesnější výsledky budou známy až poslední listopadový den, kdy ČSÚ zveřejní podrobnější údaje. Po zpřesnění se údaj o růstu HDP může změnit, a to i o několik desetin procentního bodu oběma směry,\" uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK