8 nejčastějších chyb při vytápění, které zvyšují účet za teplo

19.11.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Na bydlení, platby za energie nebo vodu padne zhruba pětina z rozpočtu domácností. Právě v topné sezóně roste spotřeba energií. Když při vytápění chybujete, zvyšujete svůj účet o stovky až tisíce korun. Jakým nejčastějším chybám se vyhnout?

Špatně dimenzovaný kotel

Úsporné vytápění začíná už při samotném výběru zdroje tepla a otopné soustavy. V řadě domácností pracují elektrické kotle nebo kotle na zemní plyn. Ty by měly být správně dimenzované podle vytápěné plochy. „Pokud je kotel naddimenzovaný, například kvůli pozdějšímu zateplení domu, častěji spíná, což vede k vyšší spotřebě. Důležitá je také pravidelná údržba a servis kotle,“ připomíná Alice Horáková ze společnosti ČEZ.

Nulová údržba kotle

Odborně opečovávaný kotel je totiž až o třetinu efektivnější, tedy při vytápění na stejnou teplotu spotřebuje o třetinu paliva méně a vydrží delší dobu ve službě. Při každoroční údržbě a čištění může technik sledovat opotřebení kotle a včas upozornit na nutnost výměny některých součástek. Potom by vás nemělo překvapit, že kotel přestane topit v třeskutých mrazech. „Navíc kontroly spalinových cest, které předcházejí nebezpečným požárům, jsou ze zákona povinné,“ dodává Alice Horáková.

Zavzdušněné radiátory

Zavzdušněné radiátory znamenají vyšší spotřebu, protože než vyhřejí byt, potřebují mnohem více energie. Ve výsledku vás zavzdušněné radiátory mohou stát stovky korun navíc. Že je v radiátoru vzduch poznáte jednoduše: otevřete naplno kohouty a nechte těleso rozehřát. Zhruba za půl hodiny by měl být radiátor teplý po celé své ploše. Pokud je těleso horké nahoře, ale studené či vlažné dole, znamená to, že je zavzdušněné. „Když se zavzdušnění opakuje, je nutné zjistit proč. Doporučuju zkontrolovat tlak v expanzní nádobě, protože když je nedostatečný, dochází k častému poklesu tlaku v otopné soustavě, což se řeší dopouštěním vody a tím se opět zvyšuje obsah plynů v otopné soustavě,“ uvádí energetický poradce Jan Truxa. 

 

Přetopené byty

Přetopené byty jsou podle odborníků jedním z nešvarů českých domácností. „Čím vyšší teplota, tím vyšší výdaje. Když domácnost sníží teplotu v přetopené místnosti o 1°C, sníží se spotřeba energie až o 6 procent,“ říká Hana Novotná ze společnosti Bohemia Energy a dodává: „Není třeba, aby byla stejná teplota ve všech místnostech. V ložnici většinou uvítáme nižší teploty, zatímco v obýváku si při sledování televize rádi přitopíme. Takový komfort umožňují termostatické hlavice na radiátorech.“

Vypínání topení

Mnoho domácností si stále myslí, že když při odchodu do práce vypnou topení úplně, ušetří. Jenže když chtějí interiér znovu vytopit na příjemnou teplotu, spotřeba energie naroste. Vhodnější je topení nevypínat, pouze ho stáhnout, například na 17 °C.

Pootevřené okno celý den

Zatímco mimo topnou sezónu je možné větrat od rána do večera, během zimních měsíců je vhodné větrací návyky změnit. Když je venku chladno, stačí krátké, ale intenzivní větrání – například během pěti či deseti minut se vzduch vymění, ale stěny nestačí prochladnout, a tak nenarůstá spotřeba energií.

Jaké jsou chyby při topení v zimě

(foto: Shutterstock)

Fugy v oknech

Špatně utěsněná okna propouští 30 až 40 % tepla, a to není zrovna málo. Proto je ještě nejlépe před topnou sezónou zabezpečte, například samolepicími izolačními pásky. „Máte-li stará okna, je nevyšší čas na jejich výměnu. Pokud vám ale takto radikální rekonstrukci nedovolí váš rodinný rozpočet, využijte levnějších možností jejich vylepšení. Stávající okna je možné osadit izolačními foliemi, které dokážou zlepšit jejich tepelně-izolační vlastnosti. Na dveře je možné osadit třeba silikonové těsnění,“ doporučuje Michal Doležel z projektu E.ON Rádce.

Příliš vysoký tarif

Když doma vytápíte elektřinou nebo ohříváte vodu v bojleru, můžete vyžít levnější tarifní sazbu a už jen tím šetřit. Zároveň se vyplatí sledovat ceny elektřiny i zemního plynu a vybírat mezi dodavateli nejvhodnější nabídku. „Překontrolujte si, jestli neplatíte za energie zbytečně moc. Přestože řada dodavatelů svým zákazníkům zdražila zejména elektřinu, aktivita se v tomto směru rozhodně vyplatí. Vždy lze totiž najít výhodnějšího dodavatele, s nímž můžete významně ušetřit,“ uzavírá Hana Novotná.


Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 12 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ