Koruna prolomila hranici 26 Kč/EUR a je nejslabší od července

14.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Koruna dnes prolomila hranici 26 korun za euro, kde byla naposledy letos v červenci. Proti úternímu závěru obchodování oslabila dnes po poledni o čtyři haléře. Vyplývá to z informací na webu Patria Online. Podle analytiků koruna reaguje na pokračující jednání o brexitu a nepotěšil ji ani slabší výkon domácí ekonomiky za třetí čtvrtletí.

Poblíž 26 korun za euro se koruna ocitla minulý týden v pátek, kdy ji oslabily mimo jiné zveřejněné informace o zpomalení říjnové inflace. Její nejsilnější letošní kurz a zároveň nejsilnější za posledních pět let byl 1. února na 25,17 Kč/EUR.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka koruně nesvědčí vnější prostředí a nepotěšil ji ani slabší výkon ekonomiky. Podle prvního odhadu statistiků HDP ve třetím čtvrtletí zpomalil meziroční růst na 2,3 procenta, analytici počítali s růstem o 2,5 procenta.

\"Spíše než na dění kolem Andreje Babiše reaguje kurz na globální rizika. Konkrétně reaguje na pokračující jednání o brexitu a na \'tahanice\' o italský rozpočet mezi Římem a Evropskou komisí, které oslabují euro a s ním i chuť investorů zaměřit se na rizikovější měny regionu střední a východní Evropy,\" komentoval obchodování s korunou analytik Roklen 24 Jan Berka. Očekává, že kurz koruny bude i nadále pod tlakem a koruna by mohla oslabit ještě více nad \"psychologickou hranici\" 26 korun za euro.

Vůči dolaru dnes koruna oslabila o sedm haléřů na 23,07 Kč/USD.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK