Babiš ministrovi USA: ČR chce rozvíjet jadernou energetiku

14.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl americkému ministrovi energetiky Ricku Perrymu, že Česko plánuje nadále rozvíjet jadernou energetiku a stavět nové bloky v elektrárnách v Temelíně a Dukovanech. Předseda vlády to uvedl na tiskové konferenci po jednání s americkým ministrem v Praze. Americká společnost Westinghouse, která patří mezi zájemce o stavbu nových tuzemských bloků, má podle Babiše novou technologii menších bloků, do kterých lze investovat postupně jako do stavebnice.

\"Ubezpečil jsem pana ministra, že všechny procesy budou co nejtransparentnější, že naše ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje analýzu dopadů jednotlivých investičních modelů na veřejné rozpočty, a že vedeme debatu s vedením firmy ČEZ, kde náš stát vlastní 70 procent. Samozřejmě, při investicích do jádra musíme vnímat naší geopolitickou orientaci,\" uvedl dnes Babiš.

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá šest společností. Kromě firmy Westinghouse jde o ruskou státní společnost Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power a společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea.

Babiš i ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) v minulých týdnech uvedli, že česká vláda může rozhodnutí o případné stavbě nového tuzemského jaderného zdroje odložit. Možností je podle nich prodloužení životnosti dukovanské jaderné elektrárny. Premiér na konci října uvedl, že její současná životnost by se mohla prodloužit o deset let. Náklady by podle něj byly 20 miliard korun, nový jaderný blok by stál zhruba 200 miliard korun.

Kromě Babiše se dnes Perry setkal také s prezidentem Milošem Zemanem. \"Pan prezident potvrdil zájem ČR na prohlubování transatlantických vztahů v energetice. V zájmu ČR je i maximální diverzifikace zdrojů energetických surovin. Westinghouse považujeme za důležitého uchazeče o spolupráci na rozvoji české jaderné energetiky,\" uvedl na twitteru šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák.

Vedle Česka má Perry v programu cesty po Evropě také Polsko, Maďarsko a Ukrajinu. Americká administrativa se těmto zemím snaží nabídnout americké uhlí a alternativu k ruskému zemnímu plynu. Perry nedávno uvedl, že Spojené státy by stále mohly uvalit sankce na společnosti, které se na podílejí na stavbě plynovodu Nord Stream 2. Projekt má zdvojnásobit množství ruského zemního plynu dopravovaného přímo do Německa po dně Baltského moře, takže se vyhne území Ukrajiny. USA proti plynovodu ostře vystupuje.

Vláda Donalda Trumpa hledá nová odbytiště pro uhlí, protože jeho spotřeba v USA klesla na nejnižší úroveň od roku 1983 kvůli uzavření uhelných elektráren. Do Prahy se ze Sofie stěhuje evropský regionální úřad amerického ministerstva energetiky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK