Ceny ropy stoupají, trh čeká snížení těžby OPEC

14.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 14. listopadu (ČTK) - Ceny ropy dnes stoupají. Podporují je signály, že státy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenci se na příští schůzce, která se má konat v prosinci, dohodnou na snížení těžby. Cena severomořské ropy Brent kolem 16:30 SEČ přidávala 2,7 procenta na 67,24 dolaru za barel, zatímco americká lehká ropa WTI zdražila o 2,33 procenta na 56,99 dolaru za barel.

Podle informací agentury Reuters producenti nyní jednají o návrhu omezit těžbu až o 1,4 milionu barelů denně. Dříve se uvažovalo o menším objemu.

Dnešní vzestup cen ale někteří obchodníci označují za oddechový čas. Je podle nich velmi pravděpodobné, že trh ropy stále nenašel své dno. Kvůli obavám z převahy nabídky a zpomalení poptávky se cena ropy Brent od počátku října snížila o více než 20 procent, což je jeden z největších propadů od zhroucení cen v roce 2014.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) předpovídá, že globální trh s ropou se příští rok dostane do přebytku. Poptávka po ropě má v letošním roce vzrůst o 1,3 milionu barelů denně a příští rok mírně zrychlit na 1,4 milionu barelů denně. IEA však snížila odhad růstu poptávky v zemích, které nejsou členy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), a ty jsou hlavním motorem růstu globální spotřeby.

Trhy ropy jsou pod tlakem ze dvou stran, a to vysoké nabídky z OPEC, Ruska a dalších zemí a také obav ze zpomalení globální ekonomiky. Těžba ropy z břidlic v USA se zvyšuje, v prosinci má podle amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) dospět na rekordních 7,94 milionu barelů denně. Většina analytiků předpokládá, že celková těžba USA v prvním pololetí 2019 překročí hranici 12 milionů barelů denně, zatímco dnes činí 11,6 milionu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 67,24 65,47 New York - NYMEX WTI prosinec 56,99 55,69

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK