Zisk belgického majitele ČSOB ve čtvrtletí vzrostl o 1,4 procenta

15.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. listopadu (ČTK) - Belgické finanční skupině KBC vzrostl ve třetím čtvrtletí v meziročním srovnání čistý zisk o 1,4 procenta na 701 milionů eur (18,2 miliardy Kč). K růstu přispěly vyšší příjmy z úroků a obchodování a snížení rezerv na ztrátové úvěry. Vyplývá to z dnešního prohlášení firmy, která je v tuzemsku mimo jiné vlastníkem ČSOB.

Celkové příjmy se meziročně nepatrně snížily na 1,888 miliardy eur, proti předchozímu čtvrtletí jsou vyšší o 1,1 procenta. Příjmy z úroků stouply o 9,3 procenta na 1,14 miliardy eur. Objem poskytnutých úvěrů vzrostl o pět procent a objem vkladů o šest procent.

Zisk v České republice ve čtvrtém čtvrtletí podle prohlášení banky činil na 168 milionů eur (4,4 miliardy miliardy Kč). Meziročně mírně klesl, proti předchozímu čtvrtletí však stoupl o 16 procent hlavně díky vyšším čistým příjmům z úroků, které podpořil růst úrokových sazeb.

Hlavní podíl na podnikání skupiny má Belgie, kde zisk ve čtvrtletí meziročně klesl o deset procenta na 409 milionů eur. V mezinárodní divizi, která zahrnuje aktivity na Slovensku, v Maďarsku, Bulharsku a v Irsku, se zisk zvýšil o téměř 81 procent na 141 milionů eur.

ČSOB patří společně s Českou spořitelnou, Komerční bankou a UniCredit Bank mezi největší české banky podle výše bilanční sumy. Kromě banky ČSOB je součástí skupiny KBC v České republice také Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Pojišťovna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Factoring, ČSOB Asset Management a skupina Patria.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK