Ceny ropy se zvyšují, připisují si více než procento

15.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 15. listopadu (ČTK) - Ceny ropy se dnes zvyšují, přetrvávají však obavy z nadměrných dodávek suroviny na trh. Severomořská ropa Brent si krátce před 17:00 SEČ připisovala 1,4 procenta a pohybovala se v těsné blízkosti 67 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu vykazovala nárůst o 1,2 procenta a nacházela se mírně pod 57 dolary za barel.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nyní podle agentury Reuters kvůli obavám z převisu nabídky nad poptávkou zvažuje, že v příštím roce sníží dodávky až o 1,4 milionu barelů denně.

Kartel OPEC a Mezinárodní agentura pro energii (IEA) tento týden varovaly, že trh s ropou se bude přinejmenším v první polovině příštího roku potýkat s nadbytečnými dodávkami. Důvodem je rostoucí těžba ropy mimo OPEC i zpomalení poptávky v zemích jako Čína a Indie.

\"K odvrácení dalšího poklesu cen je snížení produkce nezbytné,\" uvedl analytik Tamas Varga ze společnosti PVM Oil Associates. Ceny ropy jsou v poslední době pod tlakem kvůli zpomalování růstu světové ekonomiky a stoupající těžbě ve Spojených státech a některých dalších zemích. Během pouhých šesti týdnů tak ropa zlevnila zhruba o čtvrtinu, píše agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 67,03 66,12 New York - NYMEX WTI prosinec 56,91 56,25

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK