Jsou bylinky všemocné?

27.11.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Možná, že znáte staré přísloví, že na každou nemoc se najde bylina. Je i není to pravda. A podle odborníků je to i tím, že ani klasická medicína nevyléčí každou nemoc.

Když brouzdáte po internetu, tak ale máte zcela opačný dojem. Na každou nemoc lék existuje a některé jsou doslova zázračné. Pokud možno přírodní přípravky na potenci, erekci, sexuální apetýt, vysoký krevní tlak, bolesti zad, kloubů, kosti, zázračné pilulky na depresi i rakovinu. Je to vlastně tak jednoduché, že se divíme, jak může být tolik lidí nemocných.

Není jednoduché léčit vleklé nemoci

Všechny inzeráty na „zázračné“ léky se dobře čtou, ale zas tak prosté to s nimi není. Podle farmaceutů, kteří se zaměřují na léčbu bylinkami je totiž většina uvedených nemocí dlouhodobá. Je proto velmi těžké je léčit i za použití nejmodernějších medicínských technik a postupů. Nedá se proto nepředpokládat, že terapie bylinkami může tato onemocnění vyléčit.

Správné nasazení bylin ale může podle odborníků pacientovi přinést úlevu od celé řady negativních projevů choroby, může onemocnění například stabilizovat, ale také třeba nahradit nebo snížit počet užívaných synteticky vyráběných léků. Jedno je však důležité: nemocný by nikdy neměl postupovat na vlastní pěst. Vždycky by o ní měl předem vědět ošetřující lékař.

Co všechno vyléčí bylinky

(foto: Shutterstock)

Mocná příroda

V dnešní době je obliba fototerapie, tedy léčení bylinkami mezi lidmi vysoká a stoupá. S nárůstem vědeckých informací o složení, mechanismech účinku, klinických efektech a případných nežádoucích účincích může být podle odborníků skutečně vhodným doplněním klasické léčby. Musíme ale postupovat opatrně. Součástí domácí léčby bylinami nesmí například být rostliny jedovaté nebo velmi silně účinné.

Syntetický lék si doma nevyrobíme. Výhodou bylinek naopak je, že si je můžeme vypěstovat i doma a není to vůbec složité. Jenže pěstitelé i nemocní by si měli uvědomit jistá specifika plynoucí z toho, že každá bylina obsahuje jiné látky, a pro jejich tvorbu potřebuje určité podmínky. Asi vůbec nejdůležitější je znát optimální čas sklizně. Musíme také dodržet předepsané čili věky ustálené, zažité a prověřené podmínky zpracování. A zaleží i na skladování bylin. To vše se dodržuje i při výrobě léků z bylin. Mnoho rostlin totiž už léta slouží jako průmyslový prosukt pro izolaci obsahových látek. Ty jsou pak součástí léků ve všech možných formách.

 

Statisíce látek, velká rozmanitost

Vědci, kteří se zabývají fototerapií dostávají často otázku, kolik léčivých látek nám příroda v bylinkách nabízí. Odpověď je i není jednoduchá. Prostě se dá říci, že léčivých látek byl z bylin izolováno již statisíce. Ale nemusí to být celé byliny, ale například jen jejich některá jejich část. Jiná může být nejedlá i jedovatá. Obecně se tvrdí, že léčivý účinek rostlin, nebo některých jejich částí, jsou tzv. sekundární rostlinné metabolity, tedy produkty jejich látkové přeměny. A pro každou bylinu jsou velmi specifické a různorodé. To se týká jejich chemického složení, tedy biologické aktivity a účinku.

Jed i lék

Všeobecně se ví, že některé byliny jsou skutečně nebezpečné a jejich užívání, nebo špatné dávkování může být až smrtelné, minimálně si tak můžeme docela hodně ublížit. Jed od léku odlišuje podané množství, a to už věděli středověcí alchymisté. Nakonec dějiny léčení nemocí lemují šťastné náhody a také tragédie.

Lidé se odpradávna učili bylinkami zacházet a dávali si pozor, aby správné množství dodrželi, jinak to mohlo skončit i smrtí. O to více to platí dnes, kdy jsme zaplavování reklamou ne „nevinné“ prostředky bez stopy účinné látky, které nám však z peněženky mohou vytáhnout i několik set korun, ale i doplňky, které jsou samy o sobě bezpečné, ale interakci s jinými léky mohou znamenat minimálně hazard se zdravím. Platí, co už bylo řečeno: poraďte se o jejich užívání s lékařem, v lékárně dostanete také jistě radu o vhodnosti použití a případné nebezpečné interakci.

Dárek z lékárny

Blíží se Vánoce a „sfouknout“ všechny dárky v jednom obchodě je lákavé. Měla by to být opravdu lékárna? Celé rodině se tam asi nezavděčíme, nicméně některé přípravky si tam pořídit můžeme a bude to asi vhodnější, než je kupovat v obchodních centrech, kde jsou umístěny v regálu třeba na cestě mezi oplatkami a čistícími prostředky. Populární jsou prostředky na posílení imunity, např. Echinacea, byliny využívané při nachlazení, kašli, rýmě nebo onemocnění horních cest dýchacích s tymiánem, mateřídouškou nebo fenyklem. A samozřejmě čaje.


Víte, kdy může být dům nemocný?

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Spotřebitel