Evropské akcie oslabily kvůli vládní krizi v Británii

15.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Frankfurt 15. listopadu (ČTK) - Evropské akcie dnes přišly o své počáteční zisky a sestoupily až na nová dvoutýdenní minima. Pod tlak se dostaly kvůli vládní krizi v Británii, která je důsledkem rozdílných názorů na návrh dohody o podmínkách odchodu země z Evropské unie. Panevropský akciový index STOXX 600 se dnes propadl o 1,06 procenta a uzavřel na 358,43 bodu.

Kvůli nesouhlasu s návrhem brexitové dohody, který ve středu podpořil kabinet premiérky Theresy Mayové, dnes z britské vlády odstoupili ministr pro odchod z Evropské unie Dominic Raab a ministryně práce Esther McVeyová. Rezignaci oznámili také tři níže postavení členové vládního aparátu.

Tento vývoj zasáhl například akcie britských bank a stavebních společností. Propad kurzu libry vyvolaný vládní krizí nicméně podpořil velké britské podniky vytvářející značnou část tržeb v zahraničí. Index FTSE 100, který zahrnuje stovku předních britských podniků, tak uzavřel obchodování s nárůstem o 0,06 procenta na 7038,01 bodu. Index FTSE 250, který zahrnuje podniky více orientované na domácí trh, se však snížil o 1,3 procenta na 18.662,21 bodu.

Burza v Dublinu se dnes propadla dokonce o 3,8 procenta, což představuje její nejprudší pokles od roku 2016. Investoři se totiž podle agentury Reuters domnívají, že irská ekonomika by byla nejvíce postižena odchodem Británie z EU bez dosažení dohody.

Hlavní index německých akcií klesl o více než půl procenta na 11.353,67 bodu. Analytik Jochen Stanzl ze společnosti CMC Markets upozornil, že na německou burzu má kromě vývoje kolem brexitu negativní dopad rovněž nejistota ohledně italských rozpočtových plánů

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK