Jak a kde si zřídit transparentní účet

22.11.2018 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Rádi byste si vytvořili transparentní účet a nevíte, jak na to? Jaké banky tuto možnost nabízejí a kdy je dobré po něm „sáhnout“?

Jak již z názvu jasně vyplývá, transparentní účet je v podstatě to stejné jako běžný účet s tím rozdílem ale, že do něj nenahlížíte jen vy, ale i kdokoliv další. Pokud někomu pošlete odkaz, v podstatě uvidí váš výpis z účtu v internetovém bankovnictví. Své finance tak v podstatě zprůhledníte celému světu.

Kdo si zakládá transparentní účet?

Většina lidí nemá nejmenší důvod a už vůbec ne chuť odkrývat před ostatními své příjmy a ani výdaje. A není se také čemu divit. Stav osobního účtu, ať už se jedná o běžnou osobu, podnikatele anebo třeba společnost či firmu, je čistě soukromá záležitost. Až na opravdu výjimečné situace a instituce, jako je např. finanční úřad, policie nebo exekutor, nejsme povinni nikomu sdělovat, kolik vyděláváme. Běžný smrtelník tedy nemá důvod si transparentní účet zřizovat.

Transparentní účty byly hojně využívány v rámci prezidentských kampaní. Z toho jasně vyplývá, že tento typ účtu si zakládají především nadace, církve, nejrůznější záchranné organizace, občanská sdružení anebo politické strany, které dostávají finanční dary a příspěvky v rámci podpory své činnosti. Sdílení informací o takových příjmech je vhodné především z etického hlediska. Celkově si lze tímto způsobem zvýšit důvěryhodnost u svých příznivců.

Jak a kde si zřídit transparentní účet – poplatky, historie transakcí

Zdroj: Shutterstock

Jak zřídit transparentní účet?

Důležité je vědět, že transparentní účet není bankovní produkt sám o sobě ani jakýsi zvláštní účet, který by bylo potřeba zřídit zvlášť. Ve skutečnosti je součástí běžného účtu, ale není nabízen ke každému. I dnes jej umožňují zřídit pouze některé banky. Transparentnost je tedy v podstatě pouze doplněk, který ale většinou nebývá nijak zpoplatněn.

Pokud si jej tedy chcete zřídit, musíte si u vámi vybrané banky zvolit takové konto, které průhlednost umožňuje a následně také o zpřístupnění ostatním, čili o transparentnost, banku požádat. Jakmile k tomu dojde, dostanete se u banky na seznam transparentních účtů, který zveřejňuje na svém webu.

Jaké informace se zveřejňují na transparentním účtu?

Je třeba zmínit, že i když v podstatě ostatní vidí vaše internetové bankovnictví, samozřejmě s vašimi penězi nemohou nijak hýbat ani disponovat. Takhle to opravdu nefunguje. Aby tak někdo mohl učinit, musel by se do vašeho internetbanking nebo smartbanking dostat přes přihlášení a v podstatě se vám do něj nabourat. Tomu lze předejít pravidelnou změnou přihlašovacích údajů a samozřejmě také tím, že je nikomu nebudete sdělovat ani nikde uvádět.

Na transparentním účtu se pak ostatním bude zobrazovat:

  • Číslo účtu a jeho název
  • Zůstatek
  • Výpis příchozích a odchozích transakcí
  • Konkrétní částky a variabilní symboly
  • Od koho peníze přišly
  • Případný popis transakce (zpráva pro příjemce)

Historie transakcí v internetovém bankovnictví

Většinu lidí bude určitě zajímat, jak dlouhá historie se lidem, kteří do účtu nahlédnou, naskytne. Je dobré vědět, že u každé banky je to jiné. Jak již bylo řečeno, soukromí je zkrátka soukromí a i na základě délky zobrazené historie příchozích a odchozích plateb byste měli tento typ konta vybírat.

Transparentní účty nabízejí tyto banky:

  • Česká spořitelna – zobrazuje celou historii transakcí.
  • Československá obchodní banka – zobrazuje celou historii transakcí.
  • Fio banka – zobrazuje maximálně roční výpis transakcí.
  • Komerční banka – zobrazuje celou historii transakcí.
  • Moneta Money Bank – zobrazuje výpis transakcí po maximálně 90 dní.
  • Raiffeisenbank – zobrazuje posledních 100 dní z historie.
  • Sberbank – zobrazuje výpis transakcí v rozmezí jednoho měsíce až půl roku. Zde si tedy můžete sami zvolit, jak dlouhou historii výpisu chcete, aby ostatní viděli.

Naprostá většina zmíněných bank umožňuje zřídit transparentní účet všem fyzickým osobám. Pouze Raiffeisenbank pouze těm právnickým.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ