VW ohlásil velké investice do elektromobilů a dalších technologií

16.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Wolfsburg (Německo) 16. listopadu (ČTK) - Německý automobilový koncern Volkswagen hodlá během příštích pěti let investovat téměř 44 miliard eur (zhruba 1,1 bilionu Kč) do vozidel s elektrickým pohonem, autonomního řízení, nových dopravních služeb a digitalizace svých automobilů a továren. Tato částka odpovídá zhruba třetině celkových výdajů, které koncern v letech 2019 až 2023 plánuje. Oznámila to dnes firma ve své tiskové zprávě.

\"Koncern Volkswagen si v rámci své strategie stanovil za cíl zvýšení tempa inovací,\" uvedl šéf koncernu Herbert Diess po zasedání dozorčí rady, která dnes plány na příštích pět let projednala a schválila. Koncern se hodlá zaměřit také na další zlepšování hospodářských výsledků všech svých značek. Prozkoumá také možnost užší spolupráce s americkou automobilkou Ford Motor.

Volkswagen rovněž potvrdil plány na výrobu elektromobilů v německých továrnách v Cvikově, Emdenu a Hannoveru. Automobilka již dříve uvedla, že ve Cvikově hodlá zahájit produkci elektromobilů v příštím roce. Výroba elektromobilů v Emdenu a Hannoveru by měla začít v roce 2022.

Součástí koncernu Volkswagen je rovněž mladoboleslavská Škoda Auto. Volkswagen dnes oznámil, že přesune do roku 2023 výrobu vozů rodiny Passat do závodu Škody Auto v Kvasinách, kde se budou vyrábět spolu s modely Škoda Superb a Kodiaq. V Kvasinách se v současnosti vyrábějí také modely Škoda Karoq a Seat Ateca. Jejich výroba se má přesunout do nového závodu Volkswagenu, který by se měl nacházet ve východní Evropě. Jeho místo zatím nebylo vybráno.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK