Ropa zdražuje kvůli vyhlídkám na snížení těžby kartelu OPEC

16.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New 16. listopadu (ČTK) - Ceny ropy se dnes výrazně zvyšují kvůli očekávání, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci se příští měsíc dohodnou na snížení těžby. Severomořská ropa Brent si kolem 17:00 SEČ připisovala téměř dvě procenta na 67,9 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu vykazovala nárůst o 2,2 procenta na 57,7 dolaru za barel.

Představitelé OPEC budou o těžební politice jednat 6. prosince ve Vídni. Saúdská Arábie, která je klíčovým členem OPEC, podle zdrojů agentury Reuters usiluje o to, aby kartel snížil produkci o zhruba 1,4 milionu barelů denně.

Kartel OPEC a Mezinárodní agentura pro energii (IEA) tento týden varovaly, že trh s ropou se bude přinejmenším v první polovině příštího roku potýkat s nadbytečnými dodávkami. Důvodem je rostoucí těžba ropy mimo OPEC i zpomalení poptávky v zemích jako Čína a Indie.

Čtvrteční údaje amerického Úřadu pro energetické informace (EIA), ukázaly, že těžba ropy ve Spojených státech se minulý týden vyšplhala na další rekordní maximum 11,7 milionu barelů denně.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 67,90 66,62 New York - NYMEX WTI prosinec 57,70 56,46

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK