Koruna uzavřela pracovní týden na hodnotě 26 korun za euro

16.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Koruna dnes vůči euru oproti čtvrtečnímu podvečeru o haléř oslabila, a pracovní týden tak uzavřela na hodnotě rovných 26 Kč/EUR. K dolaru česká měna zpevnila o 13 haléřů a v 17:00 se obchodovala za 22,83 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Koruně podle analytiků k udržení hranice 26 korun za euro pomohla solidní čísla o cenách výrobců z dnešního rána. Ceny průmyslových výrobců se v říjnu meziročně zvýšily o 3,9 procenta, což znamená nejvyšší tempo růstu od ledna 2012.

\"Jenže ani zrychlování výrobní inflace podle nás nepřesvědčí Českou národní banku, aby do konce letošní roku znovu zvyšovala úrokové sazby. S výhledem na brexitové starosti nebo hlasování o vyslovení nedůvěry české vládě sázíme na to, že koruna v příštích dnech opět mírně oslabí,\" soudí Markéta Šichtařová z Next Finance.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk uvedl, že koruna se sice dnes snažila lehce posílit, ale nakonec se nedokázala odpoutat od hranice 26 korun za euro. \"Nezdá se přitom, že by na ni měla vliv domácí politika či vývoj vnějších trhů. K přechodnému posílení ale možná přispěla nečekaně vysoká výrobní inflace,\" dodal.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,99 26,00 Kč/USD 22,96 22,83

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK