Ceny ropy klesají, trh čeká na výsledky zasedání OPEC

19.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 19. listopadu (ČTK) - Ceny ropy dnes odpoledne smazaly předchozí zisky a oslabily. Na trhu převládly obavy z očekávaného vysokého růstu nabídky a investoři přehodnocují názor na případné snížení těžby v Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC). Trh čeká na výsledky prosincového zasedání kartelu.

Severomořská ropa Brent po 17:00 SEČ ztrácela 1,06 procenta na 66,05 dolaru za barel, americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 0,81 procenta na 56 dolarů za barel.

OPEC v čele se Saúdskou Arábií tlačí na své členy i na spojence, aby snížili těžbu o 1,0 až 1,4 milionu barelů denně. \"Trh má zřejmě snížení produkce za jisté. Jestli je to správně, uvidíme po příštím zasedání OPEC 6. prosince. Očekávat cenovou stabilitu do té doby nemá smysl,\" řekl Tamas Varga z analytické firmy PVM Oil Associates.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak dnes prohlásil, že jeho země, která není členem OPEC, hodlá s kartelem podepsat dohodu o partnerství. Podrobnosti budou projednány na prosincové schůzce.

Cena ropy Brent je téměř 25 procent pod vrcholem 86,74 z letošního října a je tedy zjevné, že na trhu se projevuje zpomalení růstu poptávky, jakož i vysoká těžba v USA, Rusku a Saúdské Arábii.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 66,05 66,76 New York - NYMEX WTI prosinec 56,00 56,46

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK