Société Générale zaplatí v USA 1,34 mld. USD za porušování sankcí

20.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. listopadu (ČTK) - Francouzská banka Société Générale se dohodla s americkými federálními a státními úřady na urovnání obvinění z porušování sankcí USA vůči Kubě a dalším zemím. V rámci urovnání zaplatí 1,34 miliardy USD (30,4 miliardy Kč). To je druhá nejvyšší pokuta, jakou kdy banka v USA dostala za porušování hospodářských sankcí, uvedla agentura Reuters.

Dalších 95 milionů USD zaplatí banka za urovnání sporu kvůli porušování předpisů proti praní špinavých peněz, vyplývá z dnešního prohlášení.

V letech 2003 až 2013 banka uskutečnila nelegální dolarové transakce v objemu miliard dolarů do zemí, na které se vztahovalo embargo nebo byly jinak sankcionované. Byly mezi nimi Írán, Súdán, Kuba a Libye.

Société Générale, která v ČR vlastní většinový podíl v Komerční bance, v prohlášení uvedla, že pokutu pokryje vytvořenými rezervami a nebude mít dodatečný dopad na výsledky za rok 2018.

V rámci dohody také prokurátoři zatím odloží trestní stíhání banky a pokud bude banka dodržovat tři roky podmínky urovnání, bude stíhání po třech letech zrušeno. Dohodu musí ještě schválit americký soud.

Banka přiznala nedostatky zjištěné při vyšetřování a uvedla, že jich lituje. Prokurátor Geoffrey Berman dodal, že banka spolupracovala a slíbila, že pozmění vnitřní kontrolu tak, aby k podobným případům již nikdy nedošlo.

Konkurenční francouzská banka BNP Paribas se v roce 2015 dohodla na zaplacení rekordní pokuty 8,9 miliardy USD za porušování sankcí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK