Prezident Zeman dnes jmenuje nové členy bankovní rady ČNB

21.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Prezident Miloš Zeman dnes jmenuje novými členy bankovní rady ekonomy Aleše Michla a Tomáše Holuba. Ti od prosince nahradí v radě viceguvernéry ČNB Mojmíra Hampla a Vladimíra Tomšíka, kterým vyprší druhé funkční období a na třetí již nemohou kandidovat. Prezident tak zároveň dnes jmenuje stávající členy rady Marka Moru a Tomáše Nidetzkého viceguvernéry ČNB.

Holub vede měnovou sekci ČNB od května 2004. Předtím působil čtyři roky jako poradce guvernéra centrální banky. Michl je v současnosti externím poradcem premiéra Andreje Babiše (ANO) pro ekonomiku. Dříve mimo jiné působil v týmech místopředsedů vlád pro ekonomiku Martina Jahna a Jiřího Havla a od roku 2006 do roku 2015 pracoval v Raiffeisenbank.

Dalšími členy bankovní rady jsou v současnosti guvernér Jiří Rusnok a členové rady Vojtěch Benda a Oldřich Dědek.

Sedmičlenná bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. Členové rady mají šestiletý mandát a nesmějí zastávat funkci více než dvakrát. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK