Jaké si domů pořídit exotické zvířátko?

30.11.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Chov exotických zvířat je u nás populární. Není velký problém si jedovatého hada nebo opičku z Asie pořídit. Má to však svá rizika.

V předchozím povídání s děkanem Fakulty veterinárního lékařství Michalem Crhou jsme hovořili o tom, jak si člověk začal zvířata chovat pro sebe a ve své blízkosti. Pokud to bylo oboustranně prospěšné, pak to byl jistě rozumný krok. Občas se to však děje i dnes, ačkoli zvíře má opravdu jiné nároky na přežití a komfort než člověk.

Z volné přírody ne

„Je nutné říct, že dnes není možné jen tak si vzít volně žijící zvíře domů a začít ho chovat třeba v bytě, jako psa nebo kočku. Navíc je to zakotveno i v legislativě, která myslí také na chov či držení ohrožených druhů zvířat. Jak již bylo řečeno, zvíře a člověk k sobě od pradávna patří a díky vzájemnému soužití člověka a zvířat některé zvířecí druhy zdomácněly.

Domestikaci je ale třeba chápat jako přirozený proces, kdy lidé začali chovat zvířata především za účelem užitku, jakožto zdroj potravy, později je začali využívat k práci či používat jako dopravní prostředek. V současné době je možný vidět posun, kdy například původně laboratorní druhy zvířat jsou chovány jako domácí mazlíčci, a zvířata původně chovaná za hospodářským účelem jsou nyní spíše společníky člověka. Tím, že člověk řadu zvířat domestikoval, došlo k jejich proměně. Ta se projevila v jejich chování a vzhledu, i změnou řady jejich fyziologických funkcí související například s vyšší užitkovostí, tak jako způsobila, že většina domestikovaných zvířat není schopna bez péče člověka přežít,“ připomíná děkan Crha

Zvířata a nemoci

I od zvířat se můžeme nakazit, což je třeba zřejmé u klíšťat, ale jsou zde i další rizika. Je mnoho zoonóz, tedy nemocí přenosných ze zvířat na člověka, z nichž některé z nich jsou neléčitelné a v případě nákazy končí pro člověka fatálně.

„Příkladem může být vzteklina, která je naštěstí v České republice potlačena, a to i díky povinné vakcinaci psů a v minulosti realizovaným opatřením v podobně per orální vakcinace volně žijících lišek. Na druhou stranu je celá řada zemí, kde tomu tak není a rozhodně je třeba toto mít na paměti při cestování. Každopádně platí, že každé pokousání psem nebo jinou šelmou by nemělo být podceněno,“ varuje děkan Crha.

Exotické zvířátko doma

(foto: Shutterstock)

Sídliště a závisláci

Pokud člověk dnes prochází například nějakým městským sídlištěm, zjistí, že tam žije skoro více zvířat než lidí. I zvíře ale asi potřebuje nějaký prostor, aby tělesně, psychicky prospívalo. Není tedy pro něj panelákové bydlení s člověkem stresující, nevede to k nepředloženému chování?

„Nemyslím si, že chov zvířat v paneláku je nějaký problém, tedy když nebudete chovat v panelákovém bytě zrovna koně. Podívejme se na příklad chovu psa. Můžete chovat velkou dogu v bytě a bude mnohem lépe prospívat než stejné plemeno psa chované na zahradě rodinného domku. To však za předpokladu, že jí budete věnovat náležitou pozornost a trávit s ní dostatek vašeho volného času pobytem venku,“ říká docent Crha.

A doporučí pro domácí chov zvířata, která už jsou vyšlechtěná jako domácí, tedy zcela závislá na člověku a volný venkovní prostor téměř nepotřebují. „Je ale potřeba upravit prostředí pro například takto chovanou kočku. A platí to dvojnásob v případech, kdy je v jedné domácnosti chováno koček víc.“

Jsou ale některá zvířata jsou pro domácí chov zcela nevhodná? „Závisí to na tom, co myslíte slovem doma. Máte-li na mysli striktní indoor chov zvířat, či naopak chování doma, ale na dvorku. Vše závisí na konkrétně chovaném druhu zvířete, jeho nárocích a potřebách. Každopádně osobně nejsem zastáncem chovu smrtelně jedovatých zvířat, či predátorů. Zkrátka zvířat, které nelze považovat za zdomácnělá či domácí „mazlíčky“. Asi by se vám nelíbilo, kdybych v blízkosti vašeho domu choval lva nebo medvěda, a to i přesto, že vám budu tvrdit, že mříže jeho klece jsou dostatečně pevné,“ říká docent Crha.

Jaké je tedy ideální zvíře domů a jak si je máme vybírat? Podle mentality, stáří, omezení, genderu, stáří, nebo podle toho, jak vnímám zvíře esteticky… „Je asi na každém, jaké zvíře chce chovat. Při výběru je ale jistě třeba zvážit celou řadu věcí, které byly už v podstatě zmíněny ve vaší otázce. Každopádně ať už jde o jakékoli zvíře, je třeba si uvědomit, že jde především o živého tvora, který má své nároky a potřeby. Soužití se zvířaty je o vzájemném vztahu, komunikaci i porozumění, které dokáže člověka jednoznačně obohatit. Myslím, že lidé by měli být při výběru domácích zvířat více zodpovědní, případně se před výběrem nějakého domácího mazlíčka poradit se zkušeným chovatelem či veterinárním lékařem. Jsem přesvědčen o tom, že pořízení zvířete jakožto „dárku“ bez patřičného zamyšlení, je zcela nevhodné. Tak jako je třeba odsoudit ty, kteří si pořizují zvíře jakožto „módní“ doplněk,“ uzavírá děkan Michal Crha.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel