AtomTrace vstupuje na pražskou burzu, nabízí pětinový podíl

22.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. listopadu (ČTK) - Brněnský výrobce specializovaných přístrojů provádějících laserovou analýzu materiálů, společnost AtomTrace, vstupuje na pražskou burzu. V primárním úpisu nových akcií (IPO) na trhu Start, který je určen pro malé a střední podniky, nabídne pětinový podíl ve společnosti za 25 až 35 milionů korun. Získané peníze využije na posílení obchodu a marketingu, navýšení pracovního kapitálu a vývoj nových produktů. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy společnosti.

\"Všechny zdroje z IPO půjdou, po odečtu nákladů spojených se vstupem na burzu, do společnosti AtomTrace pro výše uvedené účely. Nejedná se o exit stávajících akcionářů, ale na prvním místě o finanční injekci do očekávaného dynamického růstu společnosti,\" píše se ve zprávě.

Laserové přístroje AtomTrace jsou například schopny rychle odhalit korozi v železobetonových stavbách. Prostřednictvím laserové spektroskopie lze v laboratorních i venkovních podmínkách zjistit povrchové i podpovrchové chemické složení zkoumaného vzorku. Využití je možné jak ve výzkumných institucích, tak v průmyslu či veřejných službách. Společnost nyní nabízí tři hlavní produktové řady, například zařízení X-Trace je určeno pro průmyslové využití a lze jím provádět povrchovou a podpovrchovou prvkovou dálkovou analýzu na vzdálenost 30 metrů. Ve vývoji má firma další tři průmyslové aplikace.

Mezi klíčovými akcionáři AtomTrace je Jozef Kaiser, který je jedním ze spoluzakladatelů firmy a zároveň profesor na VUT v Brně a vedoucí výzkumné skupiny brněnského centra CEITEC. Dále je mezi nimi současný statutární ředitel společnosti a také seniorní výzkumník Masarykovy univerzity v Brně Karel Novotný, dále spoluzakladatel a výkonný ředitel Jan Proček a majoritní akcionář Georg Hotar.

Nový trh START umožňuje firmám emitovat akcie od jednoho do 80 milionů eur (26 milionů až dvě miliardy korun). Menší a střední firmy na trhu výměnou za prodej svého stávajícího nebo nově emitovaného akciového podílu získají peníze na další rozvoj či kapitalizaci podílů současných akcionářů.

Na trhu START upsaly od letošního května akcie čtyři společnosti, a to Fillamentum, Prabos plus, Primoco UAV a UDI Group.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK