Nemůžete teď platit příspěvky na penzijní připojištění? Smlouvu nemusíte hned rušit

28.11.2018 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Máte uzavřenou smlouvu o penzijním připojištění, ale už dál nechcete anebo nemůžete spořit? Uvažujete o vypovězení smlouvy, ale nevíte, jak na to? Poradíme vám!

Penzijní připojištění je typ fondového investování a spoření na důchod, které garantuje výnos. Na atraktivitě mu přidává i státní podpora. Hned na úvod je dobré vědět, že penzijní připojištění šlo sjednat naposledy v roce 2012. Následně bylo nahrazeno doplňkovým penzijním spořením, které funguje na podobném principu. I když jej již nelze založit, mnoho Čechů si jeho prostřednictvím spoří na penzi dodnes.

Jak funguje penzijní připojištění?

Tento typ produktu v podstatě funguje na pravidelních měsíčních příspěvcích z vaší kapsy. Minimální měsíční vklad činí 100 Kč. Se stovkou ale ještě se státní podporou nepočítejte. Na to máte nárok až ve chvíli, kdy začnete spořit minimálně 300 Kč. Výše státní podpory zde bude činit 90 Kč a jedná se o tu nejnižší možnou variantu. Maximální výše státní podpory činí 230 Kč a dosáhnou na ni ti, kteří hodlají spořit po tisícikoruně. Zde ale očekávejte nižší zhodnocení. U zmíněných 300 Kč se státní podporou 90 Kč je zhodnocení nejvyšší, a to 30 %. Čím více budete spořit, tím se výhodnost a poměr státní podpory k vložené částce bude snižovat.

Vaše příspěvky na penzijní připojištění si lze v daňovém přiznání odečíst od základu daně, a to až do výše 24 000 Kč. Dále je dobré zmínit, že na penzijní připojištění vám může měsíčně přispívat i zaměstnavatel v rámci zaměstnaneckého benefitu.

Přerušení, odklad splátek a zrušení penzijního připojištění

Zdroj: Shutterstock

Přerušení penzijního připojištění

Důvodů, proč penzijní připojištění předčasně zrušit, může být opravdu mnoho. Někdo nutně potřebuje využít naspořené prostředky, jiný aktuálně nemá ani pár stovek nazbyt, které by mohl investovat do spoření na důchod.

Pokud se ve vašem případě jedná o druhou variantu, ještě nemusíte nutně uvažovat o nenávratném zrušení smlouvy. Zkuste penzijní společnost spíše písemně požádat o přerušení. Učiňte tak ale nejpozději 1 měsíc před tím, než hodláte příspěvky přestat posílat. Po celou dobu přerušení sice nebudete mít nárok na státní podporu, ani nedojde k zápočtu do pojištěné doby, ale stále vám zůstane podíl z výnosu.

Odklad placení příspěvku na penzijní připojištění

I zde budete muset podat písemnou žádost, a to minimálně měsíc před předpokládaným odkladem. Rozdíl je ale v tom, že zde bude třeba po skončení odkladu všechny odložené příspěvky jednorázově doplatit. Po doplacení se období odkladu započítá do doby pojištění.

Kdy je smlouva řádně ukončena – jednorázové vyrovnání

Abyste mohli vybrat své peníze v rámci veškerých výhod, musí vám být minimálně 60 let. Další podmínkou je, že své příspěvky musíte zasílat minimálně 60 měsíců. Pokud splňujete oba dva body, smlouvu lze ukončit s tím, že vám po dvouměsíční výpovědní lhůtě penzijní společnost vyplatí příspěvky, které jste si naspořili včetně jejich zhodnocení (mínus daň z výnosu), státní podporu a případné příspěvky od zaměstnavatele, které se zdaní 15% daní.

Tomuto postupu se pak říká jednorázové vyrovnání. Dobré je ale ještě vědět, že s penzijní společností se lze také domluvit na tom, že vám „nepředá“ jednorázovou sumu, ale bude vám vyplácena postupně jako penze. Pokud si zvolíte pravidelnou výplatu po dobu 10 let a více, nebude se danit výnos ani příspěvky zaměstnavatele.

 

Jak na předčasné zrušení smlouvy?

Jestliže chcete penzijní připojištění předčasně zrušit úplně, musíte penzijní společnosti doručit písemnou výpověď. Bude vám vyplaceno pouze odbytné – vaše příspěvky, příspěvky zaměstnavatele a podíl z výnosu zdaněné 15 %. Státní podpora se vrátí zpět ministerstvu. Odbytné pak dostanete pouze za předpokladu, že jste spořili/investovali alespoň po dobu 12 měsíců. Pokud se jednalo o kratší dobu, nedostanete nic.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 34 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY