Jak získat nájemní smlouvu do obecního nebo městského bytu nejen v Brně

04.12.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Dělá vám problém najít si pronájem? Uvažujete o tom, že byste rádi bydleli v městském nebo obecním bytě? Máte ale vůbec šanci na získání nájemní smlouvy?

Ceny nemovitostí jsou astronomické a hypotéku si v dnešní době plno lidí nemůže dovolit. Taková situace na realitním trhu má pak za následek to, že stoupá poptávka po podnájmech. Ne vždy ale musí být pronajímatelem fyzická osoba. V městech a obcích totiž ještě stále existuje možnost obecního bydlení. A protože se nové obecní byty už nestaví a zájemců je hodně, je u nich opravdu těžké získat nájemní smlouvu.

Kde hledat obecní byt?

Nepočítejte s tím, že obecní nebo městský byt jen tak najdete v inzerátech realitních kanceláří. Volné byty tohoto typu jsou většinou zveřejňovány pouze na webových stránkách měst a obcí.

Při hledání takového bydlení v Brně tedy budete muset navštívit internetové portály jednotlivých městských částí, kde si můžete prohlédnout fotografie nabízených bytů a zjistit jejich výměru, počet pokojů a samozřejmě i výši nájemného. To je v případě města Brna udáváno v rámci ceny za metr čtvereční za měsíc, čili např. takto: 2+1, 4 NP, 90 Kč/m2/měsíc.

Jak získat volný obecní nebo městský byt v Brně

Zdroj: Shutterstock

Podmínky pro přidělení městského bytu

Každá obec anebo město si mohou stanovit vlastní pravidla ohledně toho, komu byt přidělí. Jedna věc je ale všude stejná. Základní podmínkou je mít trvalé bydliště v městě nebo obci, kde o podnájem žádáte. Některá města pak přihlíží i k tomu, jak dlouho váš trvalý pobyt v daném místě trvá. Abyste mohli o městský byt zažádat např. v Jablonci nad Nisou, musíte mít ve městě trvalé bydliště minimálně 6 měsíců.

Další podmínkou, která je v koutech ČR společná, je, aby žadatel dosáhl minimálně 18 let věku. Žadatel o byt pak obvykle navíc nesmí být vlastníkem jiné nemovitosti. V Brně platí, že ani manžel či manželka žadatele nesmí na území ČR vlastnit bytový dům, rodinný dům anebo byt. Na druhou stranu zde ale může zažádat osoba, která již v městském bytě bydlí, ale nabízí jeho uvolnění za předpokladu, že je pro ni z hlediska finanční, sociální anebo zdravotní situace nevyhovující.

Posuzování příjmů žadatele o byt

Pokud jste žili v domnění, že v případě rozhodování o tom, komu přidělí obecní byt, budou mít přednost sociální slabší skupiny, samoživitelky anebo např. invalidní důchodci, pak jste na omylu. V Brně jsou takové osoby coby žadatelé údajně selektovány. Fungují pro ně spíše startovacích anebo sociálních byty.

Jestliže si hodláte zažádat o městský byt, je třeba brát v potaz, že pro město nebo obec budou rozhodující vaše příjmy. Běžně platí, že čím více osob v domácnosti, tím vyšší příjem je potřeba. Stejně to funguje samozřejmě i s velikostí bytu.

V Brně žadatelem musí být zaměstnanec nebo OSVČ, která aktuálně podniká s tím, že:

  • potřebuje mít čistý příjem ve výši 0,5násobku průměrné mzdy, pokud má žít v bytě jedna nebo dvě osoby.
  • potřebuje mít čistý příjem ve výší 0,7násobku průměrné mzdy, pokud mají žít v bytě 3 nebo více osob.

Je dobré brát do úvahy také to, že po vás bude vyžadován čistý rejstřík trestů a dále také doložení bezdlužnosti výpisem z finančního úřadu. S exekucí navíc na získání nájemní smlouvy v městském bytě nemáte vůbec šanci.

Posuzováni pak budete na základě bodového systému. V některých městech je také využíváno losování anebo tzv. obálková metoda, která spočívá v tom, že smlouvu získá ta osoba, která městu či obci nabídce nejvyšší nájem.

 

Žádost o přidělení obecního bytu

Žádost musíte podat v té městské čtvrti, o jejíž byt máte zájem. Nejprve bude třeba vyplnit a podat buď osobně či elektronicky žádost o zařazení do evidence žadatelů o pronájem běžného obecního bytu. Druhým krokem je přímo podání žádosti o běžný obecní byt k pronájmu, kde rovnou uvedete i to, o jaký byt se jedná (ulice, číslo popisné, číslo bytu).

První krok rozhodně nepřeskakujte, neboť ve druhém bude třeba doložit pravdivé čestné prohlášení o zařazení do evidence žadatelů o pronájem běžného obecního bytu. K těmto úkonům budete potřebovat občanský průkaz, popř. povolení k trvalému pobytu nebo plnou moc, pošlete-li zařizovat někoho jiného.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ