Výdaje na výzkum a vývoj v ČR loni stouply o 13 pct na 90 mld. Kč

04.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Celkové výdaje na výzkum a vývoj v České republice v roce 2017 meziročně vzrostly o 12,8 procenta na 90,4 miliardy korun. Celkový podíl těchto výdajů na HDP stoupl o 0,11 procentního bodu na 1,79 procenta. To je mezi zeměmi EU 12. nejvyšší podíl. Téměř tři pětiny z celkových výdajů jsou z podnikatelské sféry. Na tiskové konferenci to dnes uvedl předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček.

\"Pozitivní je, že vůči předchozímu roku jde o zlepšení. Pohybujeme se na 12. místě v rámci zemí EU. Nicméně je třeba připomenout, že země jako Izrael nebo Jižní Korea se pohybují nad čtyřmi procenty HDP. Důležité je, že prim drží podnikatelský sektor, což koresponduje i s ostatními zeměmi,\" řekl Havlíček.

Podnikatelské výdaje na vědu a výzkum loni meziročně vzrostly o 11,6 procenta na 53,8 miliardy korun, což jsou téměř tři pětiny z celkových výdajů. Více než třetina jde ze státního rozpočtu, zbytek připadá na Evropskou unii a ostatní výdaje.

\"Zhruba 60 procent z výdajů podnikatelského sektoru je v rukách zahraničního kapitálu. Když půjdeme do ještě většího detailu, 50 procent z veškerých výdajů na podnikatelský výzkum je v rukou pěti velkých firem,\" doplnil Havlíček. Velká většina z podnikatelských výdajů jde podle něj opět do podnikového sektoru, pouze šest procent končí ve vládním nebo vysokoškolském sektoru.

\"Pokud jde o to, do jaké míry podporuje stát výzkum a vývoj v podnikatelském sektoru, hovoříme o 6,4 miliardy korun, kterou stát v roce 2017 vynaložil na přímou nebo nepřímou podporu pro podnikatele,\" uvedl dále Havlíček. Výdaje na přímou podporu vzrostly zhruba o desetinu na čtyři miliardy korun, výdaje na nepřímou podporu klesly o pět procent na 2,4 miliardy korun. Přímou podporu zajišťuje Rada vlády pro vědu a výzkum prostřednictvím Technologické agentury ČR, ministerstva průmyslu a obchodu nebo ministerstva zemědělství. U nepřímé podpory se jedná o zvýhodnění při daňových odpočtech.

Relativně dobrá čísla o výdajích na vědu a výzkum podle Havlíčka bohužel nekorespondují s tím, jak si firmy dokážou chránit své duševní vlastnictví. Počet českých přihlášených patentů loni meziročně vzrostl o dva na 794. V posledních deseti letech byl nejvyšší v roce 2013 (984). Od té doby klesl zhruba o pětinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK