Průměrná mzda stoupla ve 3. čtvrtletí na 31.516 Kč, dále poroste

04.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Průměrná hrubá mzda v České republice se ve třetím čtvrtletí podle Českého statistického úřadu meziročně zvýšila o 2458 korun na 31.516 Kč. Nominální nárůst tak činil 8,5 procenta. Reálně po zahrnutí růstu spotřebitelských cen byla mzda vyšší o šest procent. Podle ekonomů současný růst průměrné mzdy ohrožuje konkurenceschopnost řady firem a dlouhodobě je pro ně neudržitelný. Přesto mzdy budou podle analytiků i na závěr roku růst silným tempem, které příští rok jen mírně zpomalí.

Medián mezd, který představuje mzdu přesně uprostřed rozdělení hodnot mezd, vzrostl o 9,8 procenta na 27.719 korun. Vyšší růst mediánu než průměrné mzdy podle ekonomů ukazuje, že růst mezd byl především u zaměstnanců s nižšími příjmy.

Průměrná mzda roste v Česku v meziročním srovnání nepřetržitě od začátku roku 2014, hlavně díky dobrému vývoji ekonomiky a tlaku na růst mezd v důsledku nedostatku lidí na trhu práce. Obecně však platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

\"Ekonomika se již delší dobu nachází ve stavu plné zaměstnanosti, kdy si zaměstnavatelé mezi sebou navzájem přeplácí zaměstnance, a rychlý růst mezd je jen odrazem tohoto stavu. Pro některé firmy může být takto rychlý růst mezd, a tedy i nákladů práce, problém a ohrozit jejich cenovou konkurenceschopnost,\" uvedl ekonom Deloitte Václav Franče. Celkový růst mezd přitom podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera za celý letošní rok přesáhne osm procent, což bude nejvyšší roční růst za posledních 15 let.

Podle statistiků se ve třetím čtvrtletí nejvíce zvyšovaly výdělky v oborech, kde dominuje stát, tedy ve vzdělávání, veřejné správě, obraně nebo zdravotní a sociální péči. Mezi komerčními oblastmi byl výrazný nárůst výdělků v oblasti nemovitostí a ve stavebnictví.

Z hlediska krajů nejvíce stouply průměrné mzdy na jihu Čech, a to o 9,5 procenta na 28.799 korun. Naopak nejméně o 7,2 procenta na 30.434 korun rostla v Plzeňském kraji. Nejvyšší průměrné výdělky dál pobírají lidé v Praze, i když se zde zvýšily méně než ve zbytku republiky. Průměrná hrubá měsíční mzda v Praze vzrostla o 7,8 procenta na 39.298 Kč. Regionem s nejnižší mzdovou úrovní zůstal Karlovarský kraj, kde průměrná mzda stoupla o 8,7 procenta na 27.994 Kč.

Ve všech krajích s výjimkou Karlovarského přibylo ve třetím čtvrtletí letošního roku zaměstnanců. Podle ČSÚ bylo v zemi v zaměstnaneckém poměru přes čtyři miliony lidí, proti stejnému období loňského roku jich přibylo o 1,2 procenta.

Za letošní 1. až 3. čtvrtletí činila celková průměrná mzda 31.225 Kč, což je meziročně o 2463 Kč více. Reálný nárůst za prvních devět měsíců letošního roku činil 6,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK