ČEZ a odbory se přou o navýšení mezd, další jednání ve čtvrtek

04.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Vedení ČEZ a odbory většiny firem, které do této energetické skupiny patří, se dosud nedohodly na výši růstu mezd pro příští rok. Zhruba 80 zaměstnanců ČEZ proto dnes dopoledne protestovalo před centrálou společnosti v pražské Michli. Protesty se uskutečnily také přímo v jaderných elektrárnách v Temelíně a Dukovanech, na pátek 14. prosince svolali do Chomutova protestní shromáždění také odboráři Severočeských dolů, které ČEZ ovládá. Další jednání o mzdách se uskuteční tento čtvrtek.

\"Chtěli jsme pokojnou formou dát najevo, že jsme tady a že chceme pokud možno co nejvyšší navýšení mezd pro zaměstnance ČEZ. Stávka v tuto chvíli v žádném případě není aktuální,\" uvedl dnes předseda odborové organizace zaměstnanců Jaderné elektrárny Dukovany Jan Hrb.

Protestující, mimo jiné právě z řad zaměstnanců jaderných elektráren, požadovali zvýšit v příštím roce tarifní a smluvní mzdy včetně příplatků o 13,8 procenta, ale také zkrátit pracovní dobu u nepřetržitých provozů a šest týdnů dovolené. Po sedmi kolech kolektivního vyjednávání není shoda v žádném bodě. \"Naše nabídka je nárůst v následujících dvou letech o více než 11 procent, co se týká základních tarifů,\" řekl dnes mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Akce v Praze trvala zhruba 45 minut.

Odboráři další části skupiny ČEZ, integrovaných dceřiných firem, mezi které patří mimo jiné společnosti ČEZ Distribuce a ČEZ ESCO, navrhnou na čtvrtečním jednání s vedením nárůst mezd v příštím roce v těchto společnostech pod úrovní 9,5 procenta, kterou navrhovali na předchozím jednání. Přesnou výši návrhu před jednáním říkat nechceme, uvedl dnes Karel Klusák, místopředseda odborového svazu ECHO (OS ECHO), který sdružuje pracovníky z oboru energetiky a chemie a odboráře z těchto firem ČEZ zastřešuje.

Klusák uvedl, že na posledním jednání se zaměstnavatelem, které se uskutečnilo minulý týden, navrhlo vedení ČEZ růst mezd v ČEZ Distribuce o 3,5 procenta včetně inflace, ve výši 2,8 procenta včetně inflace pro společnosti ČEZ Prodej, ČEZ Obnovitelné zdroje, ČEZ ICT Services a Telco pro Services a pouze nárůst o inflaci ve výši 2,3 procenta pro společnosti ČEZ ESCO a ČEZ Korporátní služby. Všechny návrhy jsou pro roky 2019 a 2020, dodal.

Celá skupina ČEZ dohromady zaměstnává asi 27.000 lidí, z toho zhruba 20.000 lidí v Česku. Integrované dceřiné firmy zaměstnávají podle Klusáka více než 6500 lidí, nejvíce ČEZ Distribuce.

Průměrnou mzdu ve firmě ČEZ nesděluje. Argumentuje tím, že ukazatel nemá vypovídající hodnotu, protože podnik zaměstnává lidi z různých oborů a na různých typech pozic. Týdeník Euro v listopadu uvedl, že průměrná měsíční hrubá mzda v ČEZ včetně odměn v roce 2017 činila 63.805 Kč. Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) činila v letošním třetím čtvrtletí průměrná hrubá měsíční mzda v odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, do kterého ČEZ patří, 43.260 Kč.

Průměrná hrubá mzda v ČR celkem se pak ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 2458 korun na 31.516 Kč. Nominální nárůst činil 8,5 procenta, reálně po zahrnutí růstu spotřebitelských cen byla mzda vyšší o šest procent, uvedl dnes ČSÚ. Medián mezd, který představuje mzdu přesně uprostřed rozdělení hodnot mezd, vzrostl o 9,8 procenta na 27.719 korun.

rdo rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK