Koruna po zprávě o růstu průměrné mzdy znovu posílila

04.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Česká měna pod vlivem zpráv o růstu průměrné mzdy dnes znovu zpevnila k oběma hlavním světovým měnám. K euru posílila o dva haléře na 25,90 Kč/EUR, vůči dolaru si polepšila o tři haléře na 22,81 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Česká měna dnes odpoledne několikrát otestovala hladinu 25,90 Kč/EUR, nakonec se ale pod tuto úroveň nedostala, uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Zapůsobil podle něj vyšší než očekávaný růst průměrné mzdy za třetí čtvrtletí. \"Jedná se tak o proinflační faktor, který trh ocenil zhodnocením koruny,\" doplnil.

Koruna má podle Vejmělka další prostor pro své posilování, brání tomu ale vysoké devizové rezervy, které Česká národní banka nashromáždila během měnových intervencí.

Analytici Next Finance poukázali na to, že česká měna posilovala už v pondělí díky poklesu napětí v obchodním sporu mezi USA a Čínou. \"My ani po dnešku nic neměníme na tom, že zpomalování růstu české ekonomiky nakonec zastaví proces zvyšování úrokových sazeb České národní banky. To je také důvod, proč má podle nás koruna do konce roku více prostoru k oslabení než pro posílení,\" doplnili.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,92 25,90 Kč/USD 22,84 22,81

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK