Reuters: Exxon a Chevron chtějí po 25 letech opustit Ázerbájdžán

04.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. prosince (ČTK) - Americké ropné společnosti Exxon Mobil a Chevron chtějí prodat své podíly v největším ázerbájdžánském ropném poli ACG. Pro oba podniky prodej znamená konec jejich 25leté činnosti v této bývalé sovětské republice. S odkazem na informované zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. Exxon a Chevron patřily mezi pět amerických ropných firem, které pomohly vytvořit současný ázerbájdžánský ropný průmysl po rozpadu Sovětského svazu.

Exxon chce prodejem podílu 6,8 procenta v poli ACG, které se nachází v Kaspickém moři, získat až dvě miliardy dolarů (45,4 miliardy Kč). Mluvčí společnosti Julie Kingová informaci odmítla komentovat.

Společnost Chevron agentuře Reuters sdělila, že vedle prodeje podílu 9,57 procenta v konsorciu ACG chce také prodat 8,9 procenta na ropovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC).

Společnosti získaly podíly na ACG v roce 1994 a projekt byl označován za kontrakt století jak díky obrovských zásobám ropy a naději na další objevy, tak protože měl Evropě pomoci diverzifikovat dodávky a snížit závislost na ruské ropě a zemním plynu. Přestože projekt provozuje britská společnost BP, získal značnou podporu vlády USA. Nové nálezy už se ale neobjevily a většina amerických firem už z ACG odešla.

Společnost BP má na projektu podíl 30,4 procenta a 25 procent drží ázerbájdžánský státní podnik Socar. Dalšími podílníky jsou japonský Inpex s 9,3 procenta a norský Equinor se 7,3 procenta. Menší podíly má také turecká společnost TPAO, japonská společnost Itochu a indická společnost ONGC Videsh.

Pole ACG se produkci ropy v Ázerbájdžánu podílí 75 procenty, v letošním prvním pololetí se z něj těžilo téměř 600.000 barelů denně.

Exxon a Chevron se v posledních letech stále více soustředí na domácí těžbu ropy z břidlic. Exxon chce rovněž investovat miliardy do rozvoje řady velkých ropných objevů v Guyaně, zatímco Chevron rozvíjí pole Tengiz v Kazachstánu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK