Schodek letošního rozpočtu bude podle rozpočtové rady asi nižší

05.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. prosince (ČTK) - Státní rozpočet za letošní rok podle Národní rozpočtové rady zřejmě skončí s nižším než naplánovaným 50miliardovýcm schodkem. Důvodem jsou zejména vyšší příjmy z pojistného na sociální zabezpečení díky vysokému růstu mezd. Rada o tom dnes informovala v pravidelné čtvrtletní zprávě o stavu veřejných financí. Ty jsou podle ní v současnosti v dobrém stavu. Rada také ocenila emisi dluhopisů pro občany, kterou ministerstvo financí začalo tento týden prodávat.

\"Státní rozpočet pravděpodobně ukončí rok 2018 s významně lepším saldem než plánovaných mínus 50 miliard korun,\" uvedla rada. Letošní rozpočet podle jejích propočtů získal dodatečných 20 miliard korun daňových příjmů díky tomu, že ekonomika nyní roste nad svými možnostmi.

I ministerstvo financí v pondělí uvedlo, že výsledek hospodaření na konci roku bude výrazně lepší než plánovaný deficit. \"Předpokládáme, že výsledek bude blízko vyrovnané bilanci,\" uvedl v pondělí úřad.

Rada dnes zopakovala, že předložení rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun nepovažuje z makroekonomického pohledu za vhodné.

Za příznivé naopak rada označila, že se na rozdíl od loňského roku daří rychleji čerpat ze státního rozpočtu kapitálové výdaje. \"Rada nicméně upozorňuje, že celková úroveň investic sektoru veřejných institucí se i přes předpokládaný nárůst na 3,8 procenta HDP v roce 2018 pohybuje pod dlouhodobým průměrem, který za období 2008 až 2017 činil 4,5 procenta HDP,\" uvedla.

Rada také považuje za pozitivní kvůli dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí vydání dluhopisů pro občany, tzv. Dluhopisu Republiky, které tento týden začalo nabízet ministerstvo financí. Nabídka státních dluhopisů občanům podle rady mimo jiné snižuje pravděpodobnost přeprodeje dluhopisů zahraničním investorům. \"Rovněž nabízí českým občanům vyšší zhodnocení jejich úspor ve srovnání s většinou konzervativních domácích bankovních produktů. V neposlední řadě by emise dluhopisů pro občany mohla vést i k vyššímu povědomí a celkovému zájmu veřejnosti o hospodaření sektoru veřejných institucí,\" uvedla rada.

O vzniku Národní rozpočtové rady rozhodl loni schválený zákon o rozpočtové odpovědnosti. V čele rady stanula bývalá členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová. Předsedu volí Poslanecká sněmovna na návrh vlády, další dva členy volí rovněž Poslanecká sněmovna, po jednom na návrh Senátu a České národní banky. Úkolem rady je nezávisle hodnotit rozpočtovou politiku, plnění rozpočtových pravidel nebo vydávat zprávu o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí.

Ministerstvo financí navrhuje na příští rok rozpočet s deficitem 40 miliard korun. Letos je rozpočet schválen se schodkem 50 miliard korun, ke konci listopadu rozpočet vykázal schodek 21,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK