Slovenský parlament schválil rozpočet na rok 2019 bez deficitu

05.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 5. prosince (zpravodaj ČTK) - Slovenský parlament dnes schválil návrh státního rozpočtu na příští rok, na jehož základě by země měla poprvé ve své novodobé historii hospodařit bez deficitu veřejných financí. Nezávislá rozpočtová rada ale upozornila na rizika, jejichž naplnění by vyústilo do horšího než očekávaného hospodaření státu.

Kabinet premiéra Petera Pellegriniho původně navrhl rozpočet s nepatrným veřejným schodkem na úrovni 0,1 procenta výkonu ekonomiky. Koalice ale později oznámila, že předlohu upraví tak, aby země dosáhla vyrovnaného rozpočtu již v roce 2019. Učinila tak prostřednictvím snížení rozpočtových rezerv. V letošním roce veřejný schodek podle posledního odhadu ministerstva financí dosáhne částku odpovídající 0,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Nezávislá Rada pro rozpočtovou zodpovědnost, která dohlíží na hospodaření státu, upozornila na rizika například v podobě podhodnocených výdajů veřejného sektoru. Rizika rozpočtu vyčíslila dohromady na 577 milionů eur (15 miliard korun), tedy 0,6 procenta HDP.

Rozpočet v příštím roce počítá s desetiprocentním růstem tarifních platů učitelů, úředníků, hasičů a dalších zaměstnanců ve státním a veřejném sektoru. V souladu se závazkem Bratislavy postupně zvyšovat výdaje na obranu stoupne v příštím roce rozpočet ministerstva obrany.

Tříčlenná koalice premiéra Petera Pellegriniho v rozpočtu počítá i s dalšími opatřeními v rámci takzvaného sociálního balíčku, jehož součástí bude i postupné zavedení bezplatného poskytování obědů pro žáky základních škol a děti v posledním ročníku mateřských škol.

Lepší hospodaření státu se podle ministerstva financí projeví i ve snižování podílu státního dluhu na HDP.

Státní rozpočet vychází z očekávaného zrychlení ekonomického růstu Slovenska na 4,5 procenta v příštím roce z letošních 4,1 procenta, a to díky vyššímu exportu v souvislosti s investicemi v automobilovém průmyslu. V roce 2020 by tempo růstu HDP mělo zvolnit pod hranici čtyř procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK