Prodej aut v západní Evropě v listopadu pokračoval v poklesu

05.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 5. prosince (ČTK) - Prodej nových osobních automobilů v západní Evropě se v listopadu meziročně snížil o osm procent na 1,05 milionu vozů. Důvodem je přetrvávající negativní vliv přísnějších pravidel pro testování emisí. Pokles prodeje nicméně výrazně zpomalil ze zářijových 23 procent. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila výzkumná organizace LMC Automotive.

Na začátku září vstoupila v platnost nová metodika měření emisí a spotřeby automobilů WLTP (Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles Test Procedure), která se mnohem více blíží podmínkám reálného provozu. Některé automobilky již oznámily, že přechod na systém WLTP měl negativní dopad na jejich hospodářské výsledky.

Zpráva LMC o prodeji aut v západní Evropě je založena na dostupných údajích o registraci vozidel v jednotlivých zemích a na odhadech pro některé menší trhy.

Oficiální zprávu o listopadovém vývoji prodeje aut v celé Evropské unii zveřejní 14. prosince Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Český Svaz dovozců automobilů dnes oznámil, že prodej osobních aut v České republice v listopadu meziročně klesl o 16 procent na 19.283 vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK