Ropa před zasedáním OPEC zdražuje, trh věří ve snížení těžby

05.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 5. prosince (ČTK) - Ceny ropy se před čtvrtečním zasedáním Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zvyšují. K růstu jim dnes pomáhají signály, že kartel a jeho spojenci se kloní ke snížení těžby a jednají už jen o rozsahu tohoto snížení. Severomořská ropa Brent krátce po 18:30 SEČ přidávala 0,3 procenta na 62,25 USD za barel, americká lehká ropa WTI si připisovala 0,2 procenta na 53,35 dolaru za barel.

OPEC, Rusko a další producenti se v závěru týdne sejdou ve vídeňském sídle kartelu, aby projednali případné snížení produkce. Podle informovaných zdrojů agentury Reuters účastníci zastávají názor, že těžbu je třeba snížit, jednat budou o rozsahu a výchozím objemu těžby.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak sdělil novinářům, že dnes měl \"dobré\" jednání se saúdským protějškem Chálidem Fálihem a že jednání budou pokračovat. Ke snížení těžby je podle slov svého šéfa připravena ruská ropná dvojka Lukoil.

OPEC chce odvrátit vzestup globálních zásob ropy, aby se nezopakoval rok 2014, kdy ceny zahájily dlouhodobý propad. Na začátku roku 2016 stál barel ropy Brent méně než 30 dolarů.

Přestože prezident USA Donald Trump apeluje na OPEC, aby těžbu nesnižoval, trh předpokládá, že kartel redukci oznámí.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 62,25 62,08 New York - NYMEX WTI leden 53,35 53,25

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK