Akciové trhy v reakci na zatčení finanční šéfky Huawei oslabují

06.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong/Tokio/Milán 6. prosince (ČTK) - Akciové trhy v Asii a v Evropě dnes zamířily prudce dolů, reagují tak na zprávu o zatčení finanční ředitelky čínské společnosti Huawei. Meng Wan-čou byla zatčena v Kanadě a čelí vydání do Spojených států, které ji viní z porušování sankcí. Případ podle analytiků podkopává naděje na zmírnění napětí v obchodních vztazích mezi USA a Čínou.

Panevropský akciový index STOXX 600 krátce po zahájení dnešního obchodování vykazoval pokles o 1,7 procenta na 348,3 bodu. Pod tlak se dostaly například akcie technologických a automobilových společností zaměřených na export, poznamenala agentura Reuters.

Čínský akciový trh stáhl dolů zejména výrazný propad technologických podniků. Index šanghajské burzy Shanghai Composite uzavřel dnešní obchodování se ztrátou 1,68 procenta na 2605,18 bodu.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 klesl o 1,91 procenta na 21.501,62 bodu. To představuje jeho nejnižší závěrečnou úroveň od konce října. Výrazný propad utrpěly akcie technologického konglomerátu SoftBank. Tento podnik kromě zprávy o zatčení finanční šéfky Huawei zasáhl rovněž částečný výpadek jeho služeb pro mobilní telefony.

\"Zatčení (finanční šéfky Huawei) by mohlo otřást velmi křehkými vztahy mezi USA a Čínou, což posílí obavy ohledně globálního obchodu a růstu,\" uvedl analytik Jasper Lawler ze společnosti London Capital Group.

Zpráva o zatčení se objevila jen několik dnů po uzavření 90denního obchodního příměří mezi USA a Čínou, během kterého se budou země snažit vyjednat obchodní dohodu a nebudou zavádět nová cla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK