Stavební firma PSJ je v úpadku, soud o tom rozhodl na její návrh

06.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 6. prosince (ČTK) - Akciová společnost PSJ sídlící v Jihlavě je podle dnešního rozhodnutí Krajského soudu v Brně v úpadku. Vypývá to z údajů zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Insolvenční návrh na sebe opakovaně podala sama firma kvůli platební neschopnosti. Počátkem listopadu uvedla, že eviduje 1464 věřitelů se závazky 1,588 miliardy korun. Tehdy zaměstnávala 112 lidí. O řešení úpadku společnosti by věřitelé měli rozhodovat v dubnu.

Soud v dnešním usnesení vyzval věřitele, kteří zatím nepřihlásili své pohledávky, aby to udělali do dvou měsíců. Jednání k přezkoumání přihlášených pohledávek nařídil soud na 3. dubna a hned po něm svolal schůzi věřitelů. Insolvenčním správcem PSJ ustanovil Davida Jánošíka z Hradce Králové.

Insolvenční návrh na sebe firma PSJ podala podruhé. V prvním případě ji předešel jiný věřitelský návrh, který už řešil soud. Toto řízení bylo zastaveno. Nový insolvenční návrh podalo vedení PSJ počátkem listopadu.

PSJ, a.s., se zabývá generálními dodávkami staveb. Jejím jediným akcionářem je PSJ Holding se sídlem v Amsterodamu. Soudu firma sdělila, že finanční ztráty utrpěla na zakázkách v zahraničí i v tuzemsku a jednání o nalezení vhodného finančního partnera byla neúspěšná. Hodnota jejího veškerého majetku je podle insolvenčního návrhu 1,857 miliardy Kč. Čistý obrat firmy za poslední účetní období byl 3,987 miliardy Kč.

V zářijovém insolvenčním návrhu firma uvedla, že zaměstnává 268 lidí, do listopadu počet klesl na 112.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK