Slovenský parlament schválil vyšší zdanění obchodních řetězců

06.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 6. prosince (zpravodaj ČTK) - Velké obchodní řetězce na Slovensku, které prodávají i potraviny, budou od příštího roku platit státu zvláštní odvod. Schválením návrhu příslušného zákona o tom dnes rozhodl parlament. Opozice i zástupci obchodníků upozornili, že vyšší zdanění obchodních sítí se patrně promítne ve zdražení zboží.

Podle zákona, který připravili poslanci vládní Slovenské národní strany, sazba zvláštního odvodu pro obchodní řetězce dosáhne 2,5 procenta jejich obratu sníženého o obrat prodejen kromě jiného v nejméně rozvinutých regionech země. Zvláštnímu odvodu budou podléhat sítě, které mají prodejny alespoň v 15 procentech z celkového počtu 79 okresů na Slovensku a alespoň čtvrtinu z jejich obratu tvoří prodej potravin spotřebitelům.

Poslanci během jednání původní návrh zmírnili, když například zavedli výjimky z placení zvláštního odvodu. Podléhat mu nebudou například podnikové prodejny či sítě, které z větší části prodávají zboží jednoho druhu. To se podle odhadu předkladatelů zákona projeví ve snížení původně očekávaného čistého výnosu z odvodu na 87 milionů eur (2,25 miliardy korun) ročně z dříve předpokládaných 118,5 milionu eur (přes tři miliardy korun).

Zmiňovaný výnos z nového odvodu bude podle vládních poslanců možné použít například na podporu domácí produkce potravin či na kompenzace vlivu globální změny počasí na zemědělství.

Velké obchodní řetězce již předem zvláštní odvod odmítly. Jejich asociace SAMO tvrdila, že opatření s velkou pravděpodobností povede ke zdražení zboží. Před promítnutím odvodu do cen obchodníky varovala také opozice, podle které by tak zvláštní odvod zaplatili spotřebitelé.

Slovenské ministerstvo zemědělství zavedení odvodu podpořilo. Podle něj jsou zisky řetězců na Slovensku vyšší než v západní Evropě.

Současná tříčlenná koalice již dříve prodloužila platnost zvláštních daní a odvodů pro firmy z regulovaných sektorů ekonomiky, které se na řetězce ale nevztahovaly. Koalice také prosadila novou daň, s níž zatížila pojišťovny.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK