Slovenský parlament schválil Kažimíra guvernérem centrální banky

06.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 6. prosince (zpravodaj ČTK) - Slovenský parlament dnes vpodvečer schválil návrh vlády, aby se nynější ministr financí Peter Kažimír stal guvernérem slovenské centrální banky (NBS). Do čela NBS Kažimír nastoupí po jmenování prezidentem. Zatím není známo, kdo Kažimíra nahradí ve funkci ministra financí.

Výběrem nového šéfa NBS se parlament zabýval po oznámení současného guvernéra centrální banky Jozefa Makúcha, že z funkce odejde k 1. březnu 2019, byť jeho stávající šestiletý mandát vyprší až na začátku roku 2021.

Guvernér NBS zastupuje Slovensko, které je členem eurozóny, i v Radě guvernérů Evropské centrální banky.

Kažimír zastává post ministra financí od roku 2012, je také místopředsedou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie. Ministr financí se nechal slyšet, že přestup do čela NBS znamená pro něj odchod z vrcholové politiky. Loni se Kažimír neúspěšně ucházel o post šéfa euroskupiny, která sdružuje ministry financí zemí eurozóny.

Parlament současně souhlasil s tím, aby se novým viceguvernérem NBS stal člen vládní Slovenské národní strany Jozef Hudák. Opozice Hudáka kritizovala kvůli tomu, že v minulosti zastával vedoucí pozici ve firmě, jejíž akcionáři byli podle opozičních poslanců zapleteni do nekalých transakcí.

Klub slovenských ekonomických analytiků v prohlášení uvedl, že zmiňované politické nominace do vedení NBS ohrožují nezávislost centrální banky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK