Americké akcie po zatčení finanční šéfky Huawei mírně klesají

06.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. prosince (ČTK) - Americké akcie dnes v reakci na zprávu o zatčení finanční ředitelky čínské společnosti Huawei oslabují. Trh znepokojuje nové napětí mezi Spojenými státy a Čínou. Dolů ho tlačí také pokles cen ropy. Hlavní indexy nicméně do závěru podstatnou část ztrát vyrovnaly, index Nasdaq Composite díky ziskům energetických akcií dokonce zpevnil.

Dow Jonesův index odepsal 0,31 procenta a den uzavřel na hodnotě 24.949,02 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 klesl o 0,15 procenta na 2695,96 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl 0,42 procenta a uzavřel na 7188,26 bodu.

Meng Wan-čou byla zatčena v Kanadě a čelí vydání do Spojených států, které ji viní z porušování sankcí. Případ podle analytiků podkopává naděje na zmírnění napětí v obchodních vztazích mezi USA a Čínou. Vzhledem k tomu, že po pondělním růstu způsobeném víkendovým jednáním mezi USA a Čínou o obchodních vztazích se optimismus z trhu vytratil, případ se podle analytiků stal katalyzátorem propadu.

Sestupný trend pak podtrhly ztráty cen ropy a energetický sektor si s poklesem o 3,3 procenta v rámci skupiny S&P 500 vedl nejhůře. Finanční akcie, které stále tlačí dolů obavy ze situace na trhu dluhopisů a nejistota z dalších kroků centrální banky (Fed) v oblasti úrokových sazeb, propadly o 3,2 procenta.

Ztráty S&P 500 zmírnily zisky Amazonu, Netflixu a dalších akcií technologických a internetových firem.

Výnosy z klíčových desetiletých dluhopisů dnes klesly na tříměsíční minimum a vedle měnové politiky Fed byly hlavní příčinou oslabení dolaru. Trh sice stále očekává, že na prosincovém zasedání centrální banka úrokové sazby zvýší, obchodníci se však začínají ve větší míře klonit k názoru, že v příštím roce k další úpravě směrem vzhůru nedojde.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, krátce před 22:00 SEČ ztrácel 0,27 procenta na 96,8 bodu. Vůči japonskému jenu oslabil o 0,41 procenta na 112,73 JPY a vůči švýcarskému franku klesl o 0,42 procenta na 0,9935 CHF. Euro na americkou měnu přidávalo 0,27 procenta na 1,1375 USD a libra 0,35 procenta na 1,2779 USD.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK