Přebytek zahraničního obchodu v říjnu meziročně klesl na 5,7 mld

07.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Přebytek zahraničního obchodu ČR v říjnu meziročně klesl o 3,4 miliardy korun na 5,7 miliardy Kč. Bilanci negativně ovlivnil obchod s ropou a zemním plynem a s chemickými prostředky. Horší výsledek vykázal i obchod s ostatními dopravními prostředky, jako jsou lodě, lokomotivy, letadla nebo jízdní kola. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Vývoz a dovoz meziročně výrazně vzrostly. Proti loňskému říjnu export stoupl o devět procent na 344,4 miliardy korun a import o 10,3 procenta na 338,7 miliardy Kč. K výraznějšímu růstu dovozu a vývozu přispělo mimo jiné to, že letošní říjen měl o jeden pracovní den více než loňský, uvedl ředitel odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Karel Král a doplnil, že říjnové bilance zahraničního obchodu jsou kladné od roku 2013.

Nepříznivý vliv na letošní říjnovou obchodní bilanci mělo obchodování s ropou a zemním plynem, kde se kvůli vyššímu dovozu a zdražování prohloubil schodek o 4,9 miliardy Kč. Také u obchodu s chemickými látkami se schodek zvýšil, a to o 1,3 miliardy Kč. Saldo obchodování s ostatními dopravními prostředky bylo meziročně horší o 4,7 miliardy korun.

Naopak příznivě se na českém zahraničním obchodu odrazil o 5,3 miliardy korun vyšší přebytek bilance motorových aut. O miliardu se zlepšila i bilance pryžových a plastových výrobků.

Obchod se státy Evropské unie v říjnu vykázal přebytek 67 miliard korun, což bylo o 12,1 miliardy více než před rokem. Naopak obchod se státy mimo EU prohloubil schodek o 15,7 miliardy na 59,8 miliardy korun.

ktp mal

ČTK ke zprávě připravila datovou vizualizaci, kód mohou použít oprávnění držitelé licence:

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK