Fiat Chrysler podle zdrojů plánuje otevřít novou továrnu v USA

07.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 7. prosince (ČTK) - Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) plánuje otevřít ve Spojených státech novou továrnu. Závod na sportovně-užitkové vozy (SUV) by mohl začít vyrábět v roce 2020 v Detroitu a bývalé chloubě amerického autoprůmyslu by mohl přinést 100 až 400 pracovních míst. Ve čtvrtek o tom informovaly některé tiskové agentury, které se odvolávají na zdroje obeznámené s plány automobilky. Firma sama ale plány zatím nepotvrdila.

Pokud se informace potvrdí, bude to jeden z řídkých případů, kdy se americká automobilka rozhodne k domácí expanzi v době, kdy konkurenti výrobu v USA utlumují, poznamenal zpravodajský server BBC.

Zpráva se objevila ve stejný den, kdy ředitelka konkurenční automobilky General Motors (GM) Mary Barraová končila dvoudenní návštěvu Washingtonu. Tam čelila rozhořčení amerických zákonodárců v reakci na plán její firmy příští rok zavřít pět montážních závodů v Severní Americe, a zrušit tak až 15.000 pracovních míst. GM k rozhodnutí přiměla slabá poptávka po malých a středně velkých vozech v USA.

Fiat Chrysler plánuje, že zrekonstruuje továrnu uzavřenou v roce 2012. Podle listu Detroit News se tam chystá vyrábět novou verzi vozu Jeep Grand Cherokee pro modelový rok 2021. V Detroitu by tak podle agentury DPA vznikla první automobilová montážní linka po 27 letech.

Americký prezident Donald Trump opakovaně chválil Fiat Chrysler za rozhodnutí přesunout výrobu z Mexika do USA. Automobilka General Motors si naopak od prezidenta vysloužila kritiku a radu, aby přišla na trh s nějakým v USA dobře prodejným vozem. Zprávu o novém závodě FCA v Detroitu Bílý dům zatím nekomentoval. Obnova automobilové výroby v USA byla jedním z hlavních volebních slibů současné hlavy státu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK