Analytici: Stavebnictví táhne jak pozemní, tak inženýrská část

07.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - České stavebnictví táhne vzhůru pozemní i inženýrské stavitelství, které je tvořené zejména dopravní infrastrukturou. Inženýrské stavitelství těží z nutnosti vyčerpat evropské dotace, v pozemní části je poptávka hlavně po stavbě výrobních prostor. Naopak bytová výstavba zaostává. Uvedli to analytici, které dnes oslovila ČTK. Podle údajů Českého statistického úřadu stavebnictví letos do konce října vzrostlo v souhrnu o 10,1 procenta.

\"Čtvrtý měsíc za sebou vykázala stavební výroba dvojciferný meziroční růst. Vzhledem k tomu, že toto období koresponduje s hlavní stavební sezonou roku, odrazí se poslední silné měsíce v solidním celoročním růstu v odvětví. Ten se může přiblížit deseti procentům,\" uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka pomáhají odvětví soukromé i veřejné zakázky. \"Proti tomu bytová výstavba, jak se zdá, má to nejlepší v současném cyklu asi už za sebou. Ani říjen tak nenaznačuje, že by se časem dostalo na trh více nových bytů, což ostatně už více než půl roku pravidelně naznačují nová stavební povolení u bytových projektů,\" podotkl.

V říjnu vydaly stavební úřady 7603 stavebních povolení, o dvě procenta méně než loni. Orientační hodnota povolených staveb klesla meziročně o 1,8 procenta na 36,3 miliardy korun. \"Silný růst stavebnictví může pokračovat i v dalších měsících, nicméně vývoj nových zakázek prozatím nenaznačuje, že bychom se mohli dočkat podobných výsledků i v příštím roce,\" dodal Dufek.

Ekonomka Komerční banky Jana Steckerová míní, že inženýrské i pozemní stavitelství nemají důvod k výraznějšímu zpomalování růstu. \"Pozemnímu stavitelství hraje do karet stále vysoká poptávka po výstavbě nových výrobních prostor, kterou má sektor z kapacitních důvodů problém uspokojit,\" uvedla. \"Za celý letošní rok by stavební výroba měla podle naší prognózy přidat 11 procent. Příští rok jí však nedostatek výrobních kapacit neumožní takovýto výsledek zopakovat. Podle našeho odhadu její výstup zpomalí na 3,4 procenta,\" dodala.

Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy je jedním z důsledků oživení stavebnictví růst cen stavebních prací. \"Ty podle posledních dostupných údajů dále zrychlily své meziroční růstové tempo. V průměru v letošním roce meziročně stoupají nejvýrazněji od roku 2008. Tehdy rostly za celý rok o 4,5 procenta, letos zatím o tři procenta. Ve zbývajících měsících roku však tento celoroční růst zesílí,\" uvedl.

Stavební práce podle něj zdražují podobně jako ceny průmyslu kvůli růstu mezd a růstu cen energií. \"Nezanedbatelnou roli hraje také nedostatek některých stavebních materiálů a z něho plynoucí tlak na růst cen,\" dodal Kovanda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK