Výroba aut v říjnu pomohla průmyslu i zahraničnímu obchodu

07.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Český průmysl v říjnu po zářijovém poklesu vzrostl meziročně o 6,7 procenta. Je to druhý nejlepší výsledek v letošním roce. Stavebnictví v říjnu zpomalilo meziroční růst na 10,4 procenta ze zářijových 11,8 procenta. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Statistici také oznámili, že přebytek zahraničního obchodu Česka v říjnu meziročně klesl na 5,7 miliardy korun.

Na říjnovém růstu českého průmyslu se podílela téměř všechna odvětví. \"Nejvíce k tomu přispěla výroba motorových vozidel, která po dvou měsících poklesu vzrostla o 8,4 procenta,\" uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Iveta Danišová.

Podle ekonomky Komerční banky Moniky Junicke se v dynamice průmyslu projevuje několik protichůdných faktorů. \"Nadále ji brzdí nedostatek pracovní síly i slabší poptávka z eurozóny,\" uvedla. Předběžné ukazatele stejně jako nárůst nových zakázek přesto ukazují, že nedostatek poptávky stále nepředstavuje palčivý problém českých výrobců, dodala Junicke. Hodnota nových zakázek v průmyslu se v říjnu meziročně zvýšila o 12,3 procenta.

Vývoz a dovoz v říjnu meziročně výrazně vzrostly. Obchodní bilance ale podle analytiků zklamala očekávání trhu. V meziročním srovnání byla nepříznivě ovlivněna především prohloubením deficitu s ropou a plynem a snížením přebytku bilance s ostatními dopravními prostředky.

Výsledky exportu ale podle analytiků naznačují, že české automobilky již překonaly problémy spojené s přechodem na nové emisní limity. \"Potěšitelné je, že se zvýšil přebytek v obchodu s motorovými vozidly, což by indikovalo, že české automobilky po obtížích spojených s přechodem na novou normu měření emisí WLTP začínají navyšovat svoji výrobu,\" uvedl ekonom Deloitte Václav Franče.

Stavebnictví táhne vzhůru pozemní i inženýrské stavitelství, které je tvořené zejména dopravní infrastrukturou. Inženýrské stavitelství těží podle analytiků z nutnosti vyčerpat evropské dotace, v pozemní části je poptávka hlavně po stavbě výrobních prostor. Naopak bytová výstavba zaostává.

\"Pozemnímu stavitelství hraje do karet stále vysoká poptávka po výstavbě nových výrobních prostor, kterou má sektor z kapacitních důvodů problém uspokojit,\" uvedla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová. Za celý letošní rok by podle ní stavební výroba měla přidat 11 procent. \"Příští rok jí však nedostatek výrobních kapacit neumožní takovýto výsledek zopakovat,\" dodala Steckerová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK