V malešické tržnici objevili veterináři 80 kg zkažených ryb

07.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Veterináři spolu s policisty odhalili v pražských Malešicích při kontrole tržnice An Dong 80 kilogramů zkažených ryb. Provozovateli hrozí 50milionová pokuta, navíc šlo o jeho několikátý přestupek, sdělil dnes ČTK tiskový mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Loni u stejného obchodníka našli 200 kilogramů vepřového masa a mušlí se smyslovými změnami, letos v září 44 kilogramů mušlí a ryb neznámého původu, které také byly zkažené.

\"Veterinární inspektoři u jednoho z prodejců zjistili, že uchovával k prodeji těla mrtvých nekuchaných sladkovodních ryb. Povrch těl byl zapáchající, oslizlý a měl změněnou barvu,\" uvedl mluvčí. Stejný obchodník prodával živé ryby v nevyhovujících podmínkách. \"Káď byla přeplněná, okysličení nedostatečné, ryby jevily známky dušení, některé byly v nefyziologické poloze a jiné dokonce leklé,\" uvedl mluvčí. Prodejce nabízel kapry, karase, sumce a amury.

Veterináři mu nařídili usmrcení části ryb, mrtvé ryby pak znehodnotili a nařídili prodejci likvidaci na jeho náklady.

\"Za uvádění potravin se smyslovými změnami hrozí prodejci pokuta ve správním řízení až do výše 50 milionů Kč. Část případu bude dále předána úřadu městské části Prahy 10, jež ve své kompetenci řeší welfare a podezření z týrání zvířat,\" dodal mluvčí.

Veterináři v poslední době našli několik nelegálních skladů, například v areálu vietnamské tržnice Sapa v pražské Libuši, kde byly více než dvě tuny ryb a mořských plodů. Neregistrované sklady potravin nezjistili v posledním roce pražští veterináři jenom v Sapě, ale také v Holešovicích, ve Vysočanech nebo v Hostivaři. Například v květnu informovali o prostorách v Horních Počernicích, kde nařídili likvidaci 110 kilogramů rybích výrobků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK