Výrobce cigaret Marlboro investuje do producenta konopí Cronos

07.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Toronto 7. prosince (ČTK) - Americká společnost Altria Group, která vyrábí cigarety Marlboro, investuje 1,8 miliardy dolarů (zhruba 41 miliard Kč) do kanadského producenta konopí Cronos Group. Získá tak v kanadském podniku 45procentní podíl. Oznámily to dnes firmy. Transakce navíc zahrnuje opci, díky které může Altria svůj podíl zvýšit až na 55 procent.

Kanada v říjnu legalizovala používání marihuany pro rekreační účely, stejný krok již dříve učinily také některé státy v USA. Analytici podle agentury DPA odhadují, že tržby konopného sektoru v USA letos dosáhnou zhruba 11 miliard dolarů a v roce 2030 by se mohly vyšplhat až na 75 miliard dolarů.

Investice společnosti Altria do firmy Cronos představuje jedno z největších spojení tabákového průmyslu s aktivitami v oblasti marihuany, která je z podnikatelského hlediska díky postupující legalizaci čím dál atraktivnější.

Nápojová společnost Constellation Brands, která vyrábí například pivo Corona, již v srpnu oznámila, že investuje 3,8 miliardy dolarů do největšího kanadského producenta konopí Canopy Growth. Největší světový výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola podle nedávných zpráv médií jedná s kanadským pěstitelem konopí Aurora Cannabis o výrobě nápojů s obsahem marihuany.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK