Reuters: OPEC hodlá snížit svou těžbu o 0,8 milionu barelů denně

07.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 7. prosince (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) hodlá snížit svou těžbu o zhruba 0,8 milionu barelů denně. Uvedl to dnes zdroj agentury Reuters. Dodal, že po svých spojencích bude OPEC požadovat snížení produkce o dalších 0,4 milionu barelů denně. Ceny ropy dnes kvůli vyhlídkám na snížení dodávek výrazně rostou. Severomořská ropa Brent si kolem 15:30 SEČ připisovala 4,7 procenta na 62,88 dolaru za barel.

Představitelé OPEC jednají již od čtvrtka ve Vídni. Dnes by měli o snížení těžby diskutovat se svými spojenci, mezi které patří mimo jiné Rusko. Do Vídně se dnes vrátil ruský ministr energetiky Alexandr Novak, který ve čtvrtek o snížení těžby diskutoval v Petrohradu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle zdroje z ruského ministerstva energetiky je Moskva připravena snížit těžbu o zhruba 0,2 milionu barelů denně, píše agentura Reuters.

OPEC chce prostřednictvím snížení těžby ropy podpořit ceny suroviny a omezit nadbytečné dodávky na trh. Proti omezování dodávek ropy se nicméně staví americký prezident Donald Trump, který má obavy z negativních dopadů rostoucích cen pohonných hmot na spotřebitele i podniky.

Trump ve středu vyzval OPEC a jeho spojence, aby dodávky neomezovali. Samotné Spojené státy se na žádných dohodách o omezování těžby ropy nepodílejí, důvodem jsou jejich antimonopolní zákony a roztříštěnost jejich ropného sektoru.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK