Akcie na pražské burze v týdnu propadly o 2,7 procenta

07.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Akcie na pražské burze v tomto týdnu propadly, když index PX ubral 2,7 procenta na 1040,4 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se dařilo především akciím likérky Stock Spirits, naopak největší pokles postihl akcie mediální skupiny CME. Minulý týden akcie posílily o 0,6 procenta.

\"Akciové trhy procházely opět vlnou výprodejů a nervózního obchodování. Ve čtvrtek evropské indexy zaznamenaly propad o 3,5 procenta, což byl nejhlubší jednodenní propad od června 2016, kdy bylo britské referendum o Brexitu. Výprodeje neměly jednotící impuls, ale šlo o celkový útěk od rizika. Celkově americké akciové indexy ztratily asi tři procenta. Evropské indexy propadly o tři až čtyři procenta a klesly na dvouletá minima,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Lávička.

Jednou z mála akcií, které v Praze skončila v zelených číslech, byla akcie Stock Spirits. Ta reportovala výsledky za prvních devět měsíců roku. Výsledky potvrdily především výrazné zlepšení na polském trhu, kde je společnost schopná získávat tržní podíl. Akcie reagovaly růstem a zakončily týden výše o 5,6 procenta na 60 Kč, což byl také nejvyšší růst v rámci akcií na pražské burze.

Naopak největší propad zaznamenaly akcie mediální společnosti CME, které klesly o 6,3 procenta na 72,6 Kč. Společnost již poněkolikáté prodloužila termín prodeje slovinských aktiv. Nicméně důvodem poklesu akcií je spíše propad celého technologického sektoru v zámoří, kde jsou akcie primárně obchodovány. Nedařilo se ani Erste Group, která ztratila 6,1 procenta na 853,6 Kč. Ta tradičně výrazně reaguje na celkový sentiment na trzích v zahraničí.

Středobodem příštího týdne bude hlasování britského parlamentu o dohodě o vystoupení z EU, kterou dojednala premiérka Theresa Mayová. Britská dolní sněmovna má hlasovat v úterý 11. prosince. Výsledek hlasování je však zcela nejistý a momentálně mírně převládá názor, že parlament dohodu neschválí. \"Celkově máme na příští týden spíše negativní výhled,\" uzavřel Lávička.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK