Americké akcie oslabily v čele s technologickým sektorem

07.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. prosince (ČTK) - Hlavní indexy akcií na americké burze dnes oslabily o víc než dvě procenta, index technologického trhu Nasdaq o tři procenta, když trh táhly dolů výprodeje akcií technologického a zdravotnického sektoru. Obchodování poznamenal komentář poradce Bílého domu Petera Navarra, že nedohodnou-li se USA a Čína ve stanovených 90 dnech, USA zavedou celní sazby.

Dow Jonesův index dnes odepsal 2,24 procenta a den uzavřel na hodnotě 24.388,34 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 klesl o 2,33 procenta na 2633,09 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil 3,05 procenta a skončil na 6969,25 bodu.

Po příměří, které Washington a Peking uzavřely na summitu G20 v Argentině, zažily akcie proměnlivý týden. Investoři neustále analyzují signály, jak se obchodní napětí mezi USA a Čínou může vyvíjet.

Za celý týden Dow Jones klesl o 4,5 procenta, S&P 500 odepsal 4,6 procenta, což je největší propad od letošního března, a Nasdaq oslabil o 4,9 procenta.

Vedle obchodních problémů akciovou burzu nyní ovlivňuje zejména vývoj trhu dluhopisů a směřování měnové politiky centrální banky (Fed). \"Trh nyní hledá záchranu, ať už přijde z Fedu nebo z obchodní sféry. To, co skutečně potřebujeme, je složení zbraní na nějakém bojišti,\" prohlásil analytik společnosti Baird Willie Delwiche.

Na dnešním propadu akcií mají největší podíl akcie technologických a zdravotnických firem, následuje maloobchod, banky a firmy orientované na spotřebitelský trh. Dílčí index S&P 500 technologického sektoru dnes klesl o 3,1 procenta, zatímco zdravotnické firmy přišly o 2,5 procenta.

Dolar vůči ostatním předním měnám dnes oslaboval pod vlivem horších údajů z trhu práce ve Spojených státech, než se očekávalo. Tento vývoj obchodníky utvrdil v názoru, že růst americké ekonomiky je slabý a že centrální banka může ukončit zvyšování úrokových sazeb dřív, než se předpokládalo. Vůči jenu americká měna kolem 22:00 SEČ stagnovala na 112,67 JPY, zatímco euro na ni přidávalo 0,31 procenta na 1,1409 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny ke koši šesti hlavních světových měn, ztrácel 0,23 procenta na 96,585 bodu. Za celý týden klesl o zhruba 0,7 procenta, což je největší pokles za více než dva měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK