Nezaměstnanost v hradeckém kraji klesla na rekordní dvě procenta

10.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 10. prosince (ČTK) - Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji v listopadu klesla na dosud nejnižší úroveň, činila dvě procenta. V říjnu to bylo 2,1 procenta. Počet lidí bez práce se snížil o 14 na rekordně nejnižších 8101. Počet volných pracovních míst nabízených úřady práce v listopadu mírně klesl o 413 na 13.024 míst. Loni v listopadu nezaměstnanost v kraji činila 2,5 procenta a lidí bez práce bylo 9780. Údaje o nezaměstnanosti dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Za listopadovým snížením nezaměstnanosti stojí především pokles v okrese Hradec Králové, kde počet nezaměstnaných klesl o 113 na 2773. Míra nezaměstnanosti se na Hradecku snížila o desetinu procentního bodu na 2,3 procenta. Nezaměstnanost klesla o desetinu procentního bodu i na Trutnovsku, kde činila 2,1 procenta při poklesu počtu nezaměstnaných o 16. Na Jičínsku a Náchodsku nezaměstnanost v listopadu zůstala na 1,6 procenta a 2,5 procenta.

Na Rychnovsku, kde byla nezaměstnanost v minulých měsících nejnižší v ČR, v listopadu nezaměstnanost vzrostla o desetinu procentního bodu na 1,2 procenta. Rychnovsko, kde v Kvasinách působí rostoucí závod automobilky Škoda Auto, tak v listopadu bylo okresem s druhou nejnižší nezaměstnaností v zemi. Nejnižší nezaměstnanost měl s hodnotou 1,1 procenta okres Praha-východ.

Podle Úřadu práce ČR situaci na trhu práce nadále ovlivňuje příznivý stav české ekonomiky a odráží se v ní i postupný příchod zimy. \"Do evidence úřadů práce se začali hlásit první pracovníci ze zemědělství a stavebnictví, včetně osob samostatně výdělečně činných. Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech,\" uvedla mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK