Podíl nezaměstnaných ve Zlínském kraji v listopadu zůstal 2,3 pct

10.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 10. prosince (ČTK) - Nezaměstnaných ve Zlínském kraji v listopadu mírně ubylo. Úřad práce v kraji jich na konci měsíce evidoval 9910, což je o 84 méně než v říjnu. Podíl nezaměstnaných zůstal na stejné hodnotě, a to 2,3 procenta. Údaje dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Loni v listopadu bylo v kraji bez práce 12.866 lidí, podíl nezaměstnaných byl 3,1 procenta.

\"Vývoj nezaměstnanosti v listopadu bývá většinou takový, že nedochází k žádným zásadním změnám. Očekáváme však, že vlivem sezónnosti na trhu práce se zvýší nezaměstnanost zejména v prosinci a poté na začátku příštího roku. V průběhu listopadu už jsme zaznamenali například v okrese Vsetín mírný nárůst nezaměstnanosti způsobený zejména tím, že skočily venkovní práce, byli to zejména dělníci na údržbu veřejných prostranství,\" řekla dnes ČTK ředitelka krajské pobočky úřadu práce Miriam Majdyšová.

V kraji se zvýšil počet hlášených volných pracovních míst o necelou stovku na 11.500, je jich tak více než nezaměstnaných. \"Problém, který vzniká, je nesoulad mezi nabídkou a poptávkou. Více než 90 procent nabízených volných pracovních míst je určeno pro nekvalifikované pracovníky, případně pro osoby se základním vzděláním či maximálně pro vyučené,\" uvedla Majdyšová.

Podíl nezaměstnaných v kraji je dlouhodobě nižší než republikový průměr, který v listopadu činil stejně jako v říjnu 2,8 procenta. Bez práce bylo na konci měsíce v celé České republice 215.010 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK