Pokles inflace je podle analytiků pouze přechodný

10.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - Pokles meziroční inflace je podle analytiků krátkodobou záležitostí, na počátku příštího roku inflace stoupne kvůli zdražování nákladů na bydlení, včetně cen energií. Na růst cen také bude působit nízká nezaměstnanost společně s tlakem na růst mezd. Inflace tak na počátku příštího roku stoupne až nad 2,5 procenta, očekávají ekonomové.

Meziroční růst spotřebitelských cen v listopadu zpomalil na dvě procenta z říjnových 2,2 procenta. Ceny rostly nejpomalejším tempem od letošního dubna. Zlevňovaly především potraviny. Nadále naopak zdražovalo bydlení a také pohonné hmoty. Meziměsíčně spotřebitelské ceny klesly o 0,1 procenta.

\"Vyloučíme-li rozkolísané ceny potravin a pohonných hmot, inflační tlaky v ekonomice zůstávají viditelné. Inflační tlaky budou postupně sílit nejen z titulu napjatého trhu práce a rychlejšího růstu mezd, ale i vlivem růstu cen energií, zejména elektřiny a plynu pro domácnosti. K tomu se zároveň bude přidávat zrychlování cen potravin z titulu horší sklizně v letošním roce,\" uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Inflace by tak v první polovině příštího roku měla zrychlit na 2,5 procenta.

Podle analytika Raiffeisenbank Františka Táborského by začátkem příštího roku měly spotřebitelské ceny vzrůst až ke třem procentům. \"Zdražování bude pohánět rekordní růst mezd a hlavně dramatický nárůst cen energií na globálních trzích, které se propisují do cen domácností zejména na přelomu roku při přeceňování tarifů dodavatelských společností,\" uvedl.

\"Vlivem zdražování cen energií a nízké statistické základny z letošního roku by se inflace v prvních třech měsících příštího roku mohla dostat až ke třem procentům,\" uvedla i ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Zpomalení inflace tak je podle analytika UniCredit Bank Jiřího Poura přechodné. \"Známky silnějšího růstu cen z titulu rostoucí poptávky v ekonomice totiž přetrvávají. Ke zpomalení došlo zejména vlivem potravin, zatímco ceny služeb dlouhodobě systematicky rostou díky silné poptávce domácností, které se nebojí utrácet své rostoucí reálné příjmy. V prosinci by tak mělo dojít k obnovení růstového trendu a inflace by měla během roku 2019 vykázat průměrné meziroční tempo okolo 2,4 procenta oproti 2,2 procenta v letošním roce,\" uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK