Manpower: Tempo růstu náboru zaměstnanců v 1. čtvrtletí klesne

10.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - Čeští zaměstnavatelé plánují i v prvním čtvrtletí příštího roku nabírat nové zaměstnance, ovšem tempo růstu náboru bude proti předchozímu období nižší. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower mezi 750 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru v ČR, jehož výsledky firma oznámila na dnešní tiskové konferenci.

Přijímat nové zaměstnance plánují podle průzkumu čtyři procenta zaměstnavatelů, naopak dvě procenta očekává snižování jejich počtu. Na 92 procent oslovených firem uvedlo, že během prvního čtvrtletí změnu nechystá. Čistý index trhu práce tak činí plus dvě procenta. V předchozím čtvrtletí to bylo plus šest procent.

\"V lednu očekáváme nejvyšší nezaměstnanost v roce, ale to neznamená, že přijde nějaké hromadné propouštění. Jde především o pohyb sezonních pracovníků a částečně i administrativní důvody, jako je konec smluv na dobu určitou a ukončování živností. Tyto lidi trh práce velmi rychle absorbuje, protože je v nabídce mnoho příležitostí například ve zpracovatelském průmyslu. Dobrá ekonomická situace se projevila v posledních letech i tak, že sezonní výkyvy v nezaměstnanosti jsou minimální,\" uvedla generální ředitelka ManpowerGroup ČR Jaroslava Rezlerová.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK