Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny je nejníže za čtyři roky

10.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 10. prosince (ČTK) - Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny klesla na začátku prosince nejníže za čtyři roky. Důvodem jsou obavy z obchodních konfliktů, spor o rozpočet Itálie s Evropskou unií a rovněž jednání o vystoupení Británie z EU. Index důvěry se propadl na minus 0,3 bodu z listopadových 8,8 bodu a ocitl se nejníže od prosince 2014. Uvedla to dnes výzkumná společnost Sentix.

Index klesl už čtvrtý měsíc za sebou. Analytici podle agentury Reuters pokles indexu očekávali, ale pouze na 8,1 bodu.

Dílčí index současných podmínek klesl na 20 bodů z listopadových 29,3 bodu. Dílčí index očekávání se pak snížil na minus 18,8 bodu z 9,8 bodu v listopadu.

\"Při pohledu na mezinárodní prostředí zde není prakticky žádný záblesk naděje,\" uvedl výkonný ředitel Sentix Manfred Hübner. Dodal, že situace oživuje vzpomínky na dobu před finanční krizí v roce 2008. Evropská centrální banka (ECB) se připravuje na ukončení nákupů vládních dluhopisů, ekonomika ale zpomaluje ze značeného tempa, což opět znamená výzvu pro politiky i centrální banky.

Hübner upozornil, že nebezpečí se objevuje na všech stranách. Zdůraznil hlavně obchodní spory, těžkosti kolem vývoje v Itálii, nepokoje ve Francii a Belgii a také brexit.

V Německu, které je největší ekonomikou v Evropě, index důvěry klesl na 7,2 bodu z listopadových 15,6 bodu. Podle Hübnera je to \"závratná ztráta dynamiky\" způsobená částečně obavami, že Spojené státy zavedou cla na dovoz aut, a částečně slabým prodejem aut v Číně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK