Analytici: Trh práce zůstává beze změny, tedy napjatý

10.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - Listopadová data o nezaměstnanosti ukazují, že trh práce zůstává bez výraznějších změn. Firmy mají stále nedostatek pracovníků a stoupá tlak na růst mezd, prostor pro další růst ekonomiky proto zůstává nadále omezen. Přechodně by v dalších měsících měla sice nezaměstnanost mírně stoupnout, ale v únoru opět klesne na současnou úroveň, domnívají se ekonomové.

Nezaměstnanost v Česku v listopadu zůstala na 2,8 procenta. Bez práce bylo 215.010 lidí, což je nejméně od června 1997. Počet volných pracovních míst vzrostl na víc než 323.500. Přestože podíl nezaměstnaných osob zůstal na stejné hodnotě jako v říjnu, absolutní počet evidovaných uchazečů dále klesl. V listopadu bylo bez práce o 612 lidí méně než v říjnu.

\"Ukazuje se, že nezaměstnanost už v podstatě nemá kam klesat, i když se firmám nedostává stále více lidí,\" uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. V posledním měsíci roku sice podle něj dojde ke krátkodobému zvýšení nezaměstnanosti nad tři procenta. \"Nicméně půjde o krátkodobý sezónní výkyv, k němuž pravidelně dochází každý rok. Od února však nezaměstnanost začne opět rychle klesat až na současné úrovně,\" dodal.

\"Nezaměstnanost zřejmě klesla na své přirozené dno a k dalšímu poklesu nemá prostor,\" upozornil hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek. V prosinci očekává zvýšení počtu nezaměstnaných v souvislosti s ukončením sezónních prací na 3,1 procenta a v lednu na 3,3 procenta. \"Pokud v průběhu příštího roku nepřijde propad poptávky ze zahraničí, může představovat lednová hodnota nezaměstnanosti celoroční maximum příštího roku. Vývoj trhu práce je nezřetelnějším znakem přehřívání české ekonomiky, což se zřejmě v brzké době nezmění,\" dodal.

Rekordní počet nabízených volných pracovních míst i podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka svědčí o tom, že ochota firem přijmout nové zaměstnance zůstává velmi vysoká. \"To, že by však byla významnější část volných pracovních míst zaplněna ze současných nezaměstnaných, je však téměř nereálné. Řada firem tak i v nadcházejících měsících musí počítat s velmi obtížným sháněním nových zaměstnanců,\" uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK